En kvarts miljard kronor per år. Så mycket pengar måste Sveriges radio (SR) spara in framöver. Detta för att alla kostnader har dragit iväg, inte minst kostnader för säkerhet samt teknisk utrustning.
Så vad ska radion dra ner på? Kanske lägga ner en av kanalerna? Långsammare sajt? Mono i stället för stereo? Eller en övergång till att endast spela musik skriven av personer som varit döda i minst sjuttio år? Nej, ingetdera torde vara att vänta. Däremot kommer personal att sägas upp. Journalister och redaktörer, som framöver kommer att ersättas av… algoritmer såklart!
”Spellistejournalistik” lyder namnet på en diger avhandling skriven av Torbjörn Rolandsson, som förra veckan blev doktor i journalistik vid Stockholms universitet. Sedan 2018 har han närstuderat hur Sveriges radio har försökt att stöpa om sig själv till en digital plattform. Dessförinnan handlade den digitala strategin mer om att bli delad på sociala medier som Facebook. Nu är den att jobba med algoritmiska spellistor.
På en lokal P4-redaktion har man testat att avskaffa nyhetspresentatören. I stället sändes en spellista, varje nyhet som en separat ljudfil, ordningen satt av en simpel algoritm. Det hela började i samband med valrörelsen 2018 då SR centralt tog in konsulter för att utveckla den nya typen av spellistejournalistik. Även om detta utvecklingsprojekt senare tappat fart, kan de nya nedskärningskraven tänkas leda till att SR börjar ersätta vissa redaktörer med spellistor.
Spellistor betecknas i medieforskningen som en ”behållarteknologi”. Behållarens innehåll måste styckas upp i enskilda bitar (radioinslag, poddavsnitt, låtar eller filmklipp) försedda med standardiserad metadata. Torbjörn Rolandsson dokumenterar hur SR införde ett gränssnitt där nyhetsjournalisterna fick sätta två siffervärden på varje radioinslag: nyhetsvärde och ”SR-värde”.
En viktig poäng görs i avhandlingen: om vi vill förstå hur mjukvara bidrar till maktförskjutningar på en arbetsplats, bör vi inte stirra oss blinda på ”algoritmen”. Det avgörande är oftast algoritmens ingångsvärden och vem som får definiera dessa.