Krönika
Fredrik Hollertz: Vi behöver gå över religionernas gränser
ETC Jönköping
Vad gör en präst, får man betalt för det? Frågade Hanna. Jag har fått liknande frågor men det var annorlunda den här gången. Hanna är nämligen en muslimsk tjej i mellanstadieåldern. Hur förklarar jag för en muslim vad en präst är och gör?Det är skribenten och inte ETC Jönköping som står för åsikten.
Fredrik Hollertz
Text
Jag började med att treva mig fram och sade att jag leder bön och undervisar men efter ett tag blommade samtalet ut och vi kom också att prata specifikt kristna företeelser, som vad dop och nattvard är för något. Jag kunde förstås också bekräfta: Ja, präster får lön. Samtalet utspelade sig i Stadsparken i Jönköping på något som kallas ”Fika för fred”. Tanken kom från Botkyrka i Stockholm där det interreligiösa rådet en dag bestämde sig för att de inte längre ville sitta i ett sammanträdesrum och ha sina möten.
De ville i stället att det skulle synas att präster, imamer, munkar, pastorer och rabbiner faktiskt träffades och kunde prata med varandra och göra saker tillsammans. De ville visa att religion faktiskt kan bidra till ett samhälle med mindre motsättningar och mer samarbete, ja till fred. Så de satte sig på kaféet mitt i Hallunda centrum.
Med sig hade de en roll-up som visade vilka de var. Då de olika företrädarna ofta hade sina traditionella kläder på sig syntes det tydligt att det här inte var en vanlig samling människor och efter ett tag vågade också människor sig fram för att fråga om vad de höll på med. Idén är lika simpel som genial: ett öppet rum där ingen grupp har övertag – ett kafé, och sysselsättningen är kanske det som i dag anses vara det allra svenskaste, nämligen att fika.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC Jönköping!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela vintern
Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Fredrik Hollertz
Text