Varför går det så vanvettigt långsamt?
Om vi skulle ta en titt på de som gör filmerna?
Liten gissning: tror ni man är mer eller mindre intresserad av kvinnliga karaktärer om man kanske själv är kvinna? Nu är jag definitivt inte av den åsikten att man själv måste ha en specifik erfarenhet för att kunna berätta någon annans historia – Thelma & Louise regisserades av en man, Sex & the city skapades av en man, att nya Ghostbusters ska ha en helkvinnlig cast bestämdes av en man.
Men enligt min förvisso blygsamma erfarenhet är det ändå kvinnor som bryr sig allra mest om jämställdhet. Det är de som skriver ”brandman (kvinna)” i manuset istället för bara ”brandman”, de som tycker att en tjej lika gärna kan få den där comic relief-rollen, och de som är benägna att inte bara plocka in killpolarna från filmskolan till nya teamet. Det är inte en slump att Meryl Streep inrättat stipendium för kvinnliga manusförfattare över 40 för att få lite nya vettiga roller.
Så vad sägs om ett nytt test som handlar om folket bakom kameran? Det skulle kunna se ut så här: av de fem stora – manusförfattare, regissör, producent, fotograf samt klippare – måste minst två vara kvinnor för att uppfylla testet. Det är inte vad jag skulle kalla ett absurt högt krav.
Brudar – vi tjänar ingenting på att vara blygsamma.
Så jag tänker helt fräckt kalla det Ida-testet.
Jag tog en titt på de 15 största biofilmerna under 2014. Hur många uppfyllde Ida-testet, alltså: Hittar vi minst två kvinnor av manusförfattare, regissör, producent, fotograf samt klippare?
Svar: 3 av 15. Hobbiten: Femhärarslaget ”vann”. X-Men: Days of future past och Dawn of the planet of the apes klarade testet med ett stort nödrop. De flesta av filmerna hade 100 procent män på de här posterna. På de lite mer tekniska jobben, klipp och foto, hittade jag hejdundrande noll (0) kvinnor.
Topplistan dominerades av bombastisk fantasyaction. Så vi tittar längre ner på listan efter andra genrer: tonårssnyftaren The fault in our stars, den då? NEJ. Sagomusikalen Into the woods? NEJ. Komedin Neighbours? NEJ. Thrillern Gone girl: ett glädjande JA, faktiskt.
Varför det ser ut så här är förstås på grund av samma faktorer som inom andra mansdominerande yrken. För den som vill ha lite härlig läsning om sexism inom film/tvbranschen, gå gärna in och läs vittnesmål på sidan Shit people say to women directors (& other women in film).
Nästa gång du ser en film, stanna kvar och studera eftertexterna: klarar den Ida-testet? Och är du tjej – sök för guds skull den där filmfotoutbildningen du varit sugen på.