BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Var kommer du ifrån, egentligen? Du som är svensk sedan generationer tillbaka har ibland märkt att många, som inte är det, blir lite irriterade, eller obekväma, över just denna fråga. Du förstår inte, för du är bara nyfiken. Du undrar; Blir det inte konstigare om vi inte ställer vissa frågor till dem vi vill lära känna? Din brors kompis som kommer från Irak säger att han gärna pratar om Irak. Och du som är från Norrland har fått samma fråga hela ditt liv, men du blir aldrig sur. Så vad är problemet?
Råd: Fundera över följande innan du ställer frågan: Vad exakt är det du vill veta? Stadsdel, ort, land, ursprung, historia? Och varför ställer du den? A) Du vill lära känna en ny person och det är det enda sättet? B) Du måste bara veta varför någon har svart hår? C) Du vill bekräfta en tes du har? Aha, du kommer från Montenegro, det förklarar allt! D) Du tänker inte alls, frågan kommer naturligt.
Fundera vidare på hur frågan kan tas emot. Exempelvis kan den tolkas som: Du ser inte ut som jag, du har mörkt hår, bruna ögon, ett annorlunda uttal eller namn, därför måste du naturligtvis vara någon annanstans ifrån. Det är viktigt att komma ihåg att din fråga inte enbart är din. De som brukar få den svarar på den i alla andra liknande sammanhang. Ibland vill de prata om annat. Många som får den frekvent är dessutom födda här och har ingen koppling till ett annat land än Sverige. Många ser Sverige som sitt hem och kan tycka att det är jobbigt när andra ifrågasätter det vid varje nytt möte. Några vill inte prata om sitt förra hemland. Andra tycker att ämnet är irrelevant. Alla människor är olika. För att undvika att hamna i samtal med just de som inte uppskattar din nyfikenhet är det därför bäst att vänta tills den andra personen öppnar upp för ett sådant samtalsämne. Under inga omständigheter ska ämnet drivas framåt om inte direkt positiv respons ges. Fråga således aldrig vidare: Men var kommer du ifrån, egentligen? Även om du inte är nöjd med svaret.
Vad bra svenska du pratar?! Du har nyss träffat någon som kommer från ett annat land, det har du redan tagit reda på. Men människan talar ju näst intill perfekt svenska! En oerhörd bedrift tycker du och vill påtala det. Du vill ge beröm. Få din nya bekant att verkligen uppskatta vidden av sin kompetens! Du som är svensk sedan generationer tillbaka menar naturligtvis väl.
Råd: Om den eller de personer som du nyss har träffat har varit i Sverige i mer än några år behöver de förmodligen inte din bekräftelse på sin språkliga begåvning. De har bott i Sverige länge, kanske hela sitt liv. De har tagit sig igenom samma utbildningssystem som du, läst liknande böcker, tittat på samma tv-program. De känner sig i många fall hemma i Sverige och ser svenska språket som sitt. Om de inte pratade så bra svenska vid det här laget skulle det vara jättekonstigt. Det du utrycker din uppskattning för är en vanlig normalbegåvning. Det är inte värt att klappa händerna för. Ditt uttalande kan i många fall uppfattas som nedlåtande.
Är DU muslim? Du har nyss fått reda på att din väldigt vanliga kollega/bekant är muslim. Du är i chock. För muslimer har du sett på tv och läst om och du vet att de varken dricker alkohol eller pratar om sex. Det gör din kollega. Du hade ingen aning. Du vill veta hur det är möjligt?
Råd: Islam är världens näst största religion. De flesta muslimer, precis som kristna, praktiserar inte sin tro bokstavstroget. En del praktiserar religionen fullt ut, andra är sekulariserade, några väljer att ta till sig vissa delar av tron medan andra låter bli. Det finns en stor mångfald i islam precis som det finns i kristendomen. Samt de flesta andra religioner. Det du ger uttryck för när du blir chockad att någon är muslim är din egen ignorans. Bäst att låta bli.
Hur var det i kriget? Du har fått reda på att personen som du samtalar med kommer från ett konfliktland och har upplevt krig. Det är så oerhört spännande och du vill veta mer, men hur går du till väga?
Råd: Följande är mycket viktigt: Ställ inte dessa frågor till någon du inte känner. Aldrig någonsin. Krigstrauman är inte en passande samtalsämne att ta upp med någon du precis har träffat.
Listan kan göras längre, men om råden ovan följs garanteras en mycket bättre stämning vid nästa möte. Öva om du tycker det är svårt.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.