Det ska ges till Thomas Erikson att hans titlar verkligen är lockande. Synd bara att hans metoder är helt ovetenskapliga. Och att han trots detta håller ”positionen som en av Sveriges främsta kommunikationsexperter”. I alla fall om man ska tro hans förlag.
2017 blev ”Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå” årets mest sålda pocket. Med boken fick Thomas Erikson en mycket lukrativ karriär i föreläsningar om den så kallade Disc-metoden, även kallad fyrfärgsmetoden: en modell där människor delas in i olika färger beroende på deras personlighet.
Men så kom Filters stora gräv 2018. Det visade bland annat att Thomas Erikson kallat sig för beteendevetare och vetenskapsman, trots att han saknar högskoleutbildning. Kritiken från legitimerade psykologer och forskare inom beteendevetenskap blev dräpande. Någon jämförde Disc-metoden med horoskop. Andra påpekade att forskningen säger precis tvärtemot vad Thomas Erikson påstår: Det underlättar inte alls vår kommunikation att sortera in människor i färger.
Modellen är mumbojumbo.
2018 utsågs Thomas Erikson till Årets Förvillare med motiveringen. ”Thomas Erikson har med boken ’Omgiven av idioter’ och sin omfattande föreläsningsverksamhet lyckats vilseleda en stor del av det svenska folket att tro på ren pseudovetenskap och grova psykologiska förenklingar.”
Själv avfärdade Thomas Erikson kritiken som ”elitism”. Dessutom är beteendevetare inte en skyddad titel, betonade han.
Fyra år har nu gått sedan Filters gräv, men Thomas Erikson har på intet sätt tystnat. Visserligen har han bytt förlag, från Bonnierägda Forum till mindre tunga Bookmark, men titlarna fortsätter rullas ut enligt samma koncept: ”Omgiven av dåliga chefer” (2018), ”Omgiven av latmaskar” (2018). ”Omgiven av motgångar” (2020) och ”Omgiven av narcissister” (2021). Nu i oktober kom ”Omgiven av energitjuvar”. Och föreläsningsturnéerna tuffar vidare.
Ska vem som helst verkligen få kalla sig för expert? Så sent som förra veckan publicerade DN en intervju där forskare efterfrågar hårdare faktagranskning av fackböcker. ”Omgiven av ...”-serien användes som tydligt exempel på när det blir vilseledande för bokköparna i handeln.
Thomas Eriksons böcker borde inte stå i bokhyllorna om psykologi, utan bland underhållning, anser Dan Larshammar vid Uppsala universitet.
Vem ska ta ansvar för att nonsens inte säljs som fakta? Jag hade gärna intervjuat Thomas Erikson om det här, och om hur han förhåller sig till kritiken. Har författaren påbörjat en examen i beteendevetenskap eller psykologi för att få tyngd i expertrollen? Har han anlitat en faktagranskare som kan höja böckernas trovärdighet?
”Jag brukar inte ange specifika studier” skriver Thomas Erikson på ett ställe i nya ”Omgiven av energitjuvar”. Varför inte det?
På Thomas Eriksons hemsida beskrivs Disc: ”Metoden är inte exakt vetenskap och ska inte användas som det enda verktyget för att förstå din omgivning.” Det fortsätter: ”Men efter att ha tränat över 4 500 chefer och över 10 000 säljare i hur man kommunicerar vet Thomas att hans verktyg fungerar för människor.”
Att han vilselett tusentals människor att tro på idén om fyrfärgsmodellen anges alltså som bevis för att den funkar? Rundgång, någon?
”Omgiven”-böckerna har sålt i miljontal internationellt och är översatta till 48 språk. Thomas Erikson har till och med en ”online academy”. Men ingen i kedjan tar ansvar för att granska fakta, inte ens i en bokserie som just fått sin sjätte del.
Tyvärr duckade både Thomas Erikson och hans nya förlag mina frågor. Böckerna säljer väl ändå?
I ett samhälle där alla kan vara coach får vem som helst sälja luft för miljoner.
Kanske tyckte de helt enkelt att jag bara var en störig ”energitjuv”.