Många hurrar och folk gläds över att den äntligen är här. Men jag är ledsen, jag kan inte vara glad. Det kanske inte lönar sig att gråta över spilld mjölk, men ingen har någonsin nämnt någonting om spillt blod.
Varje år släpps nämligen en uppdatering, med nya animerade uttryckssymboler och känsloikoner. De som står bakom urvalet av dessa är Unicode Consortium (där flera stora techbolag ingår) eller närmare bestämt: dess tekniska kommitté.
Inför den senaste uppdateringen står de, hör och häpna, även enade i beslutet om att ta med en “mensemoji”. Det är detta beslut som har likställts med ett glädjande besked och lett till hurrarop.
Jag vill inte på något sätt förminska barnrättsorganisationen Plan Internationals arbete, då det är deras kampanj som ändå har gjort att det har blivit verklighet. Men kan vi prata om de blodiga trosorna?
Redan 2017 tog organisationen fram fem olika förslag och arrangerade en omröstning i samband med deras lansering av kampanjen #periodemoji, som syftar till att bryta tabut kring mens.
Segraren i omröstningen och således det vinnande förslaget skickades in till Unicode Consortium samma år, men refuserades. Det är dessa trosor jag pratar om: ett par trosor med små blodfläckar på.
Plan International beklagade sig över beslutet men reste sig upp igen. Och för det beundrar jag dem, de gav inte upp. Men, de gav med sig.
Förra året skickade organisationen istället in ett nytt förslag med en reviderad design, det vill säga en snällare och mindre kontroversiell variant, som inte sticker i ögonen på folk: en ynka liten bloddroppe.
Detta förslag blev alltså antaget eller rättare sagt: socialt accepterat – vilket säger en hel del om den rådande stigmatiseringen.
Nej, jag skulle inte ta ut segern i förskott när en animerad menstrosa ges kalla handen. Det enda jag inser med denna lansering är hur långt vi har kvar. Det må vara ett steg i rätt riktning, men det är inte tillräckligt.
Ja, droppen är åtminstone röd (och inte blå) men det är inte någonting vi borde jubla över – för det gör den inte per automatik till en mensemoji.
Det är 2019 och vi har inte kommit längre än så. Mensen har inte alls fått en egen emoji, den lyser fortfarande med sin frånvaro.
Varje dag menstruerar omkring 800 miljoner livmoderbärare världen över, men var är representationen för det?
Många bäckar små i all ära, men en droppe blod kan inte jämföras med ett mensflöde.