Varje pryl som blir digital förvandlas snart till en spionpryl. Det tycks nästan vara en naturlag. Även om vi vet att det i grunden är politik och ekonomi som avgör vem som spionerar på vad.
I en tidigare krönika raljerade jag över hur vissa oroar sig över att robotdammsugaren kartlägger deras köksgolv. Exemplet är banalt, men att samla in data och ladda upp till en server har blivit en integrerad del av funktionen hos tusentals prylar. Till saken hör också att varje pryl som laddar upp data till en server är en möjlig måltavla för intrångsförsök av andra som vill komma åt datan. Varje pryl som blir digital går även att hacka.
Mobiltelefonen är inte bara en telefon, en kamera och en bärbar dator. Den är även en spårsändare. Varje gång du förflyttar dig med mobilen i fickan kalkeras din färdväg på en karta i en databas. Poliser älskar detta. Inte bara de som utreder våldtäkter eller mord, utan även de som kartlägger oppositionella åt en auktoritär regim.
Sedan den 1 augusti får man heller inte sälja anonyma kontantkort i Sverige. Polisen ska kunna knyta varje mobiltelefon till en individ.
På motsvarande sätthar bilar i snart 120 år behövt ha en registreringsskylt. Detta eftersom bilar faktiskt är ett vanligt brottsredskap. Bilister som kör för fort, på fyllan eller bara hänsynslöst. Som tar människors liv och sedan smiter från platsen.
Det vore busenkelt att stifta en lag om att nya bilar, precis som mobiltelefoner, ska funka som spårsändare. Sedan vore varenda fall av fortkörning i princip redan löst. Ändå tycks bilismen vara alltför helig för att någon ska föreslå detta.
Visst håller bilen på att förvandlas till en spionpryl. Varje Tesla har en inbyggd övervakningskamera som kan filma omgivningen medan bilen är parkerad. För en tid sedan uppmärksammade radioprogrammet Kaliber att sådan kameraövervakning knappast är laglig i offentligheten. Men Tesla-ägarna löper ingen risk att åka dit.
Medan mobilen spionerar på sin egen innehavare, spionerar bilen på sin omgivning.