BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
På ett möte skämtade pastorn:
”Jag är född och uppvuxen i Betlehem i Palestina. Och min pappa var också snickare ... Men jag är inte släkt, haha!”
Khader El-Yateem bor i Bay Ridge i Brooklyn. Gatorna är väldigt raka, noggrant ritade med linjal. När jag promenerade där gick jag förbi många kinesiska butiker som varvades med krogar med vattenpipa och halalmat.
Efter attackerna den 11 september började FBI systematiskt registrera personer från länder med muslimska befolkningar. New York-polisen började bevaka vanliga muslimer i staden. Från restauranger till lekplatser. Det behövdes röster som sade ifrån. Mitt i allt valdes Donald Trump till president. Islamofobin kom nu direkt från presidentens mun. Men politikerna tog inte den muslimska befolkningens frågor på allvar.
Den kända palestinsk-amerikanska aktivisten Linda Sarsour började mobilisera. Hon och kamraterna i Arab-American Association of New York samlade krafter. De visste att det bästa sättet att påverka är att ta plats i kommunfullmäktige. De behövde vinna det lokala primärvalet i Bay Ridge. Hon avstod från att bli kandidaten när hon började bli kontroversiell hos den konservativa högern. De behövde någon annan. En person som var förankrad, omtyckt och progressiv. Linda Sarsour insåg precis vem de behövde. Pastor Khader El-Yateem.
”Det var som en glödlampa som slogs på”, berättar Sarsour och hennes kollega i Radiolab-avsnittet. “Han är villig att kompromissa. Han har kontakter utanför arab-communityt, Han har barn i kommunala skolor. Han har jobbat på ett ortodox-judiskt sjukhus. Han var församlingskontakt för New York-polisen. Han är lutheran och arab samtidigt.”
Och han tackade ja.
”Vi kan inte sitta i skuggan, vi måste engagera oss”, förklarar El-Yateem i avsnittet. Vi behöver ta med våra perspektiv till besluten i det här landet. Vi måste representera oss själva.”.
I Bay Ridge röstar väldigt få från den arabiska befolkningen, men de hade en plan för att öka valdeltagandet. El-Yateem började besöka butiker, moskéer och andra samlingsplatser. Eftersom han pratar arabiska, och var en van talare som pastor, kunde han övertyga många. Mot den vita arbetarklassbefolkningen behövde han prata om andra sakfrågor. Han blev en ny Bernie Sanders.
Han blev populär. Många volontärer ställde upp. De talade flera olika språk, framför allt arabiska och kinesiska. De gick från dörr till dörr för att rekrytera. El-Yateem höll tal framför en tunnelbanestation som skulle stängas av. Han gick runt och delade ut kramar i barer. I slutändan vann de inte under primärvalet i september. Han fick 31 procent av rösterna. Hans motståndare fick 39 procent. Men de lyckades öka engagemanget. El-Yateem och hans kamrater fortsätter vara aktiva i dag.
Nästa år är det val i Sverige. Vi behöver hitta nya strategier för att öka valdeltagandet i förorterna. Då behöver vi också lära oss av såna här berättelser. Vilka ställer upp i valet? Hur förankrade är de bland befolkningen? Vilken roll har vi själva i att få våra grannar att rösta? Vi behöver få med alla som kan.