BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det är roligt när det går bra och det är märkligt att man så sällan skriver det. Ibland har jag en känsla av att 90 procent av alla texter man läser handlar om problem, bara 10 procent om lösningar. En orsak kan ju vara att lösningar kräver att några engagerar sig.
Ska något ändras måste några också göra det. Och då är det nog bra att börja med tanken ”vad bra det kommer att gå!”.
Från Arbetsförmedlingen kommer beskedet att nettoinvandringen i Sverige måste vara 90 000 personer varje år om vi ska klara jobben och välfärden. Så många nya svenskar behövs, utan det kommer vår ekonomi krympa, jobben inte skötas och omsorgen försämras rejält.
På tio år alltså 900 000 människor.
Sverige kommer då vara ett land med 11 miljoner människor och vi kommer att ha erfarenheter från många fler länder att ösa ur för att lösa framtida problem. Yippie. Vad bra det kommer att gå. Så enkelt vi kan lösa problem.
De flesta kommuner runt om i landet – förutom några borgerliga rika nästen med murar av fördomar och räddhågsenhet – kommer att kunna se skolor leva upp, idrottsrörelsen växa, affärer återstarta och nya jobb skapas.
Hur många lokala fotbollsklubbar skulle inte försvinna om det inte kom nya unga tjejer och killar som vill spela? Hur många kolonilotter kommer skapas av människor som kan odla annat än potatis? (Nej, jag skriver inte om dig, jag skriver om mig själv, jag får inget att växa utom knölarna under jord).
Självklart kommer man att få nya problem och begå misstag, men den stora poängen med ett misstag är ju att man nästa gång kan göra rätt.
Det finns självklart politiska hinder som behöver bekämpas. Den viktigaste frågan nu är nog att få bort förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd. Om de som kommit hit får veta att de är välkomna på riktigt så kommer detta med integration att bli mycket enklare. Vem orkar utbilda sig om man inte vet att man får stanna. Vem klarar ett nytt språk om man inte får jobba på det med andra. Och vilken kommun orkar investera om det man bygger upp kan ryckas bort. Det vi bygger är nämligen människors kunskap.
För två år sen började vi på ETC med en egen liten satsning på att bli mer globala. Vi började i Katrineholm där arbetslösheten är stor bland inflyttade. Då var vi fyra stycken, i dag är vi 12 stycken som arbetar med att sätta upp solceller, göra byggplaner, snickra, gjuta och självklart fixa el. Dessutom ta emot folk.
På den här korta tiden har ETC:s solcellspark i Katrineholm blivit landets mest besökta och dessutom med mest språkkunskap. Vi kan tala många fler språk än andra! Och solceller ska ju spridas över hela världen.
Vad bra det kommer att gå.
Själv ska jag genomföra en turné runt landet med min nya elbil. Jag startar i Katrineholm den 4 juni där vi har vår stora solfest för alla. Solcellsvandring, tomatodling, solgrillning och massor med framtidslösningar för en renare värld.
Boka gärna in den lördagen för besök! (biljetter finns på varuhuset.etc.se).
Om du kommer kan du även vara med och tävla med vår eldrivna skottkärra.
Vad bra det kommer att gå!