Telegram är plattformen som det pratas rätt lite om, men som hela tiden finns med i kulisserna. Som när det sprids bilder på lemlästade människor från valfri krigszon, eller för den delen fejkade bilder som kommer från ett annat krig än vad som påstås. Bilderna når ut till en miljonpublik på det svavelosande helvete som tills nyligen hette Twitter. Men uppströms från X finns Telegram, där bilderna först postades. Både Ukraina och Ryssland, såväl Israel som Hamas, driver egna kanaler på Telegram.
Det var också en Telegramkanal som uppviglade till det antisemitiska upplopp som i slutet av oktober utbröt på en flygplats i den ryska delrepubliken Dagestan; kanalen hade en gång startats av Ilja Ponomarev, en rysk Putinmotståndare som stödjer Ukraina, men sedan tagits över av någon lokal förmåga med egen agenda.
Bland politiska rörelser från höger till vänster gäller att ju mer marginell rörelsen är i offentligheten, desto viktigare är Telegram för att mobilisera dess anhängare. Taket är klart högre på Telegram än på exempelvis Instagram eller X. Men så hittas materialet också bara av dem som faktiskt väljer att söka upp det. Nyligen stängdes flera Hamas-drivna kanaler av företaget bakom Telegram, vars principer och lojaliteter inte är helt tydliga (det startades i Ryssland men är numera baserat i Dubai).
I grunden är Telegram en vanlig meddelandetjänst, som Messenger eller Whatsapp, som utlovar krypterade chattar. För säker kommunikation rekommenderas dock hellre Signal, som till skillnad från Telegram har öppen källkod. Fördelen med Telegram är just möjligheten att öppna stora ”kanaler” som i praktiken fungerar som en blogg, fast under den vanliga webbens vattenyta.
Telegram är populärt som plattform för att sälja knark och lär bli än viktigare i den branschen efter årsskiftet, när Wickr bommar igen. Allt detta pekar mot att vi under 2024 kan vänta oss att politiker i EU kommer att lufta sina planer på att blockera tillgången till just Telegram.