BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Installationen av Donald Trump som USA:s nya president var inget undantag från detta. Fast få föregångare har väl lyckats orsaka lika stor uppståndelse redan under sina första dagar, som Trump gjorde med sina många kontroversiella beslut. Och störst rubriker orsakade sannolikt hans aggressiva gränspolitik.
För några dagar sedan utbröt kaos på internationella flygrutter och en mängd flygresenärer satt arresterade sedan de landat i USA, efter att Trump undertecknat en ny order mot ”radikal islamisk terrorism”. Ordern från den 27 januari har stängt ner det amerikanska flyktingmottagandet under 90 dagar. Syriska flyktingar har helt förbjudits från att resa in i USA, på obestämd tid. Under 90 dagar förbjuds också personer med medborgarskap i Irak, Iran, Syrien, Jemen, Libyen, Somalia och Sudan inresa i USA – även de med dubbla medborgarskap, i exempelvis Sverige. Med Trumps egna ord, ska endast de som ”djupt älskar vårt folk” få komma till Amerika.
Många människor och företag drabbades av panik. Sedan lyckades State Department efter ett dygn meddela, att alla de som redan hade godkända amerikanska visum eller uppehållstillstånd trots allt skulle få resa in. Men avvisningar fortsatte ändå och representanter från Trumpadministrationen visade en stor förvirring över vilka regler som gällde. Efter ytterligare ett dygn försökte Trump ge lugnande besked, om att förbudet inte skulle förlängas.
Men vad innebar denna kaosartade händelse på längre sikt? Kanske blev det en viktig ögonöppnare, som visade att Trump varken är en gapig tokstolle som får sina åsikter från tv-nyheterna, eller en slug politiker med ett tydligt politiskt program. Kanske är det så illa, att han egentligen är både och?
Bedömare har påpekat att Donald Trump inte ändrat på sin stil från valkampanjen sedan han flyttade in i Vita huset. Han är fortsatt aggressiv – och han improviserar. När Trump utfärdade inreseförbudet hade han enligt amerikansk press fortfarande inte tillsatt majoriteten av cheferna över myndigheterna i sin egen administration. Trump är oförberedd – men samtidigt i högsta grad en politisk person. Han är en nationalist, populist och rasist, och det var bland annat den plattformen som hjälpte honom vinna presidentvalet.
Trump representerar med andra ord en politisk agenda som är både extrem, oberäknelig och aggressiv mot andra stater – och mot vissa religiösa grupper. Inreseförbudet mot de sju länderna döptes snabbt till ”muslimförbudet” i medier och folkmun. En sådan politik är riktig farlig och riskerar förr eller senare att leda till allvarliga konflikter, med aktörer som USA länge haft spända relationer till. En av dessa är Iran, som häftigt kritiserade Trumps order som en ”förolämpning mot den islamiska världen” och som en ”gåva till extremisterna”. För IS och andra jihadister blev inreseförbudet förstås ett perfekt ”bevis” för att USA hatar muslimer.
Jag skriver till Newroz, en vän som bor i Teheran. Hon avskyr den religiösa diktaturen som styr Iran, men älskar sitt hemland. Under flera dagar skickar hon länkar till Facebooksidor där hennes landsmän skriver personliga historier om hur Trumps förbud redan hunnit förstöra liv och framtidsplaner. I Trumps order motiverades förbudet med att 11 september-attackerna 2001 begicks av terrorister som kommit in lagligt i USA. Men de 19 flygplanskaparna från al-Qaida kom allihop från Saudiarabien och några andra länder, västallierade allihop – som inte står med på förbudslistan.
Newroz skriver långa svordomar om den skitiga och cyniska politiken. Om hatet som bara växer mellan nationer. Och det faktum att en person som Trump ens kunde väljas till president! Hon och andra iranier fruktar, att efter sådana här förbud kan även Europa bli hårdare med visum och sin flyktingpolitik.
Snöbollseffekten. En ännu större fara med Trumps politiska cocktail.