BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Jag trevar efter tändstickorna och tänder ett ljus. Fascinerande hur mycket ljus en sådan liten flamma ger. Sedan tänder jag brasan. Vad händer nu med det jag skulle få gjort ikväll? Jag tänkte ordna några saker, men hur går det utan dator och internet? Det fanns den här filmen jag ville titta på. Nej, det var ju på nätet. Men jag kunde ringa min mormor. Det har jag velat länge. Men nej, det går inte heller. Lite planlöst går jag från rum till rum. Min blick vänder sig ut. Hela vägen badar i ett magiskt ljus. Månljuset som speglas i den glittrande snön. Ljuvligt.
Jag sätter mig i gungstolen och tittar i brasan. Jag minns väldigt bra när jag upplevde mitt första strömavbrott här i Sverige. Några bybor träffades i Bredsjö Ostcafé och åt middag tillsammans. Desserten serverades, när det hände. Ljuset slocknade. Det spännande för mig var reaktionerna: Det fanns nästan inga. Någon hämtade några ljus till och det var allt. Ingen ordade någonting om det. Alla fortsatte bara som om ingenting hade hänt. Bara jag blev orolig. Det måste ha hänt någonting riktig allvarligt, tänkte jag, när det påverkar någonting så centralt som strömförsörjningen.
Likadant reagerade mina vänner i Tyskland:
– Jag trodde att du flyttade till ett civiliserat land?! skrev den första.
– Det är ju samma tillstånd som i ett utvecklingsland, skrev en annan. Ska jag skicka dig ett förstahjälpenpaket?
Ni måste förstå att under mina 40 år i Tyskland upplevde jag aldrig ett strömavbrott. En insatt person förklarade för mig att det faktiskt finns samma problem även i Tyskland. Det är bara det att man har alternativ strömförsörjning för tättbebyggda områden som genast går igång. Förbrukarna märker inte att någonting har hänt.
Min blick faller på en bok jag köpte under mitt senaste besök i Tyskland. ”Hygge, stora lyckan ligger i de små sakerna” är titeln. (Hygge är danska och kan sägas motsvara det svenska ordet mysa.) Jag hittade den på temabordet Skandinavien i min favoritbokhandel. Ja, Skandinavien är en riktig trend i Tyskland. Jag var ju medveten om att nordisk design är känd och nordiska landskap är legendariska, men här i bokhandeln presenteras en helt annan trend.
Titlarna som ”Lagom. Hemligheten bakom svensk livslycka” eller ”Lycklig som en dansk” vill fånga in någonting mycket mer subtilt: den skandinaviska livskänslan. ”Hygge”, så heter nya trenden, som breder ut sig i Tyskland i ett nafs. (Under de följande dagarna upptäckte jag också en tidskrift och ett café med samma namn.)
Skandinaverna är kända för att vara balanserade och lyckliga. Det bevisar också OECD:s ”World happiness report”. Där lägger sig de nordiska länderna regelbundet på de första platserna. Hur gör ni det? frågar man sig då i Tyskland. Enligt min bok är hemligheten jätteenkel: Vårda gemenskap, står där. Stoppa tiden ibland och få njuta av de små nöjen som finns. Hur det kan se ut konkret läser jag på nästa sidor. Där hittar jag tips på hur man kan pyssla enkla juldekorationer. Ett recept för en enkel grönsakssoppa, som jag kan bjuda mina grannar på. Jag ska njuta av snön eller bara titta i brasan.
Medan jag bläddrar vidare i boken låter plötsligt musik. Ljuset tänds igen. Strömmen är tillbaka. Jag står upp, stänger av radion och släcker ljuset. Det var ju så hyggligt just nu.