Under det snart gångna året har den moderna musikkritikens relevans diskuterats ovanligt flitigt, oftast och mest intensivt av personer som är måttligt intresserade och som bara tycker att musikkritikens främsta uppgift är att högljutt ta avstånd från hiphop och generaliserande vifta med Sievert Öholmskt moraliska pekpinnar.
För alla andra, vi som är kapabla att se vilken guldålder musikjournalistiken – i synnerhet internationellt – genomgår just nu, är det smått magiskt vilken bredd den erbjuder 2021. Det här är tre av de bästa verken i genren som råkat publiceras mellan hårda pärmar och utgör smått perfekta julklappar till även den med blott ett milt musikintresse. Som alltid handlar ju den bästa musikjournalistiken om så betydligt mycket mer än om musik.
”Why Solange Matters”
Av Stephanie Philips
Svart punkmusiker från Wolverhampton beskriver sin, enligt henne själv, överraskande kärlek till – och eskalerande identifikation med – Solange Knowles (fortfarande högst orättvist mest känd som Beynocés syster) och hennes andligt sökande R’n’B. Utan att det någonsin skulle vara uttalat beter den sig som en viktig systerbok till ”Nina Simone’s gum”. Eller vice versa, om man så vill.
”Nina Simone’s Gum”
Av Warren Ellis
I sitt gammaltestamentliga skägg och sina karakteristiska steampunk-kostymer är violinisten Warren Ellis mest känd som Nick Caves medkompositör och visuellt vildsinta sidekick i The Bad Seeds. Ellis debutbok är en makalös pandora-ask om våra minnens makt och om konstens förmåga att radikalt förändra livets riktning och mening.
Och allt börjar med ett stulet uttjänt tuggummi, inlindat i en svettig handduk.
”Excavate! The wonderful and frightening world of The Fall”
Av Tessa Norton & Bob Stanley
På ytan en vacker hyllningsvolym för hardcorefansens vardagsrumsbord till den nyligen bortgångne punkvisionären och poeten Mark E Smith och hans band The Fall. Men innanför pärmarna öppnar sig ögonblickligen en djupt intellektuell, bitvis akademisk, odyssé genom allt som gör nordengelsk arbetarklasskultur till just nordengelsk arbetarklasskultur.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.