Har du hört talas om nyhetstjänsten Visegrad24? Sannolikt har du det om du, likt jag, följer kriget i Ukraina och lätt hamnar klistrad framför sociala medier.
Den startades som en ganska intetsägande nyhetstjänst om Visegrad-länderna (Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern). Men under 2022 har rapporteringen styrts om till att mest handla om Ukraina, ofta med ett påhejande tilltal. Framgången har varit stor. Antalet följare på Twitter har stigit till 300000 och Visegrad24 retweetas ofta av inflytelserika Ukrainavänner. Även på Tiktok når Visegrad24 vissa gånger en miljonpublik.
Det skumma är att ingen vet vem som driver Visegrad24. Först i mars detta år skaffade sig mediehuset en webbsida, vilken dock är i stort sett tom. Varken där eller någon annanstans går det att finna en fysisk adress. Inga namn på någon redaktör eller annan medarbetare. Inte ett ord om vem som finansierar det hela.
Därmed kan vi inte utesluta att det trots allt är Ryssland som ligger bakom Visegrad24. Men varför skulle Ryssland finansiera en nyhetskanal som ivrigt hejar på Ukraina? För att samla följare. Så funkar det ofta med propaganda på sociala medier. Först sprider man ett budskap för att samla följare. Sedan kan kontot ligga inaktivt ett tag, tills tiden är mogen för att aktivera det på nytt – med helt eller delvis förändrat budskap.
Vi bör alla utgå ifrån att vi redan följer sådana konton. De är omöjliga att med säkerhet känna igen på förhand.
Visegrad24 har redan spelat en suspekt roll i att piska upp stormen kring att Finlands premiärminister Sanna Marin gått på fest. En desinformationsforskare vid namn Jakub Jaraczewski har också påpekat att Visegrad24 sällan kritiserar Ungerns regering trots dess undfallenhet mot Ryssland. Så kanske är det fråga om en ungersk snarare än rysk påverkansoperation?
I vilket fall bör både Aftonbladet, Expressen, DN och SvD ställa sig i skamvrån. Under året har nämligen de alla publicerat nyheter om kriget i Ukraina där det hänvisas till Visegrad24 som källa.