Sen var samtalet igång. Vad är det att vara stark? Är det att ha stora muskler och lyfta tunga saker? Eller är det att vara modig, våga och orka stå upp för det man tror på eller att säga ifrån när någonting är fel och orättvist? Är Pippi Långstrump stark, och är hon flicka? Ja, det var förstås sant, att det inte var så enkelt som att det bara finns ett sätt att vara stark på, eller att pojkar är starkare än flickor. Sen var det inte mycket mer med det. Just då.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Den här händelsen var en vanlig reflektion från ett vanligt barn som gick på en vanlig förskola med vanliga pedagoger och vanliga barn. Som hemmavid både har ganska så medvetna vuxna, och andra vuxna som älskar och bryr sig men som inte alltid tänkt så mycket på sådana där saker.
Påståendet som barnet så självklart slängde ur sig har jag använt i mina föreläsningar och låtit deltagare diskutera. Svaren är skiftande. Första reaktionen är påfallande ofta bestörtning, att jag ens ställer frågan! Självklart är det individuellt, att vi är starka på olika sätt, och varför ska vi befästa sådana här påståenden! Vissa blir frustrerade, vilken slags stark menar jag egentligen? Handlar det om makt? För då blir ju svaren olika!
Många tänker att det faktiskt finns en skillnad i våra kroppar, att män ÄR starkare rent fysiskt. Men är det så? Ett barn som föds med snopp förväntas vilja springa, brottas och klättra. En person med snippa förväntas vara mer försiktig. Vem tränar upp sina muskler mest? På elitnivå, anpassar den tävlande sin träning till sin sport. En maratonlöpare har inte samma fysik som en kulstötare, eller en gymnast. Den skillnaden ligger inte i kön, utan i hur kroppen har blivit tränad. Hormoner spelar in, ja. Testosteron ökar på musklerna. Men alla människor har både testosteron och östrogen i olika nivåer, våra fysiska variationer är så mycket större och förutsättningarna så mycket mer olika än att kunna bestämma att alla pojkar är si och alla flickor är så. Att det bara skulle finnas två varianter. Eller att kroppsdelar skulle avgöra hur en person känner sig inuti.
Andra påpekar att kvinnor ofta har en större mental styrka. Många studier visar att vi pratar olika med barn som har snopp och barn som har snippa. Vi hjälper till att skapa ett större ordförråd och verktyg för att prata om känslor hos de vi ser som flickor. Vi säger färre ord och ger buffligare beröring till de vi ser som pojkar. Allt som oftast helt omedvetet. Men forskningen visar det gång på gång. Pojkar får varken tillgång till sina egna känslor eller lär sig att prata om andras, utan får utlopp för dem genom våldsamma handlingar, på andras bekostnad.
Allt det här vet vi ändå om. Vi har alla blivit behandlade olika utifrån vårt uppfattade kön. Vi känner att makten ligger ojämnt. Ändå blir diskussionen om påståendet: ”Pojkar är starkare än flickor” så svår och utmanande.
Vi lär oss så tydligt, redan från det att vi är bebisar: Pojkar är starka. Vi lär oss också att motsatsen till pojke är flicka. Motsatsen till stark är svag.
Alltså är flickor ... svaga. Det är det stora budskapet. Vad gör det med våra självbilder?