I november regnar det. November är lera, slask och kladdiga löv. Faller det någon snö så försvinner den strax i Mellansverige. November är hala vägar, järnvägsspår och gångbanor. Jag gillar varken gås eller svartsoppa. I stället för att kura under en pläd med te och en bra bok som i reklamen, så vinglar jag på en stege för att byta utbrända glödlampor i takarmaturer som är så moderna att ett lampbyte är nära nog omöjligt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
November är månaden då kyrkoåret tar slut, med domssöndagen. Den dagen har i svenska kyrkan sedan i vart fall slutet av 1600-talet ägnats åt den yttersta domen. 1983 ändrades dock domssöndagens tema till ”Kristi återkomst”. Jag vet inte om det var avsett som en uppmuntran.
Jag följer inte kyrkoåret särskilt noga utom på ett område. Kyrkomusiken, och musik som anknyter till kristen tradition, utgör en viktig del av den västerländska konstmusik som jag lever med och i.
I den musiken går det också att finna lämpliga ljud för nära nog alla känslor och stämningar. När ett burklock inte vill ge med sig en tidig morgon, eller lilltån slår i byrån ännu en gång är Dies irae, Vredens dag, bra att ta till. Varken Mozart eller Verdi sparar på krutet. Det dundrar och dånar och brakar när yttersta domen faller.
Men en solig tisdag förmiddag i november undrar jag om jag inte har misskänt november. Inte för att jag ska leka positiv-attityd-leken, eller det-kunde-ha-varit-mycket-värre-leken. Inte heller för att november är en kort månad, eller för att julnoterna ligger framme.
I stället har jag en stund lekt på Statistiska centralbyråns fina hemsida. Och kommit på det jag sedan länge vetat, men i nytt perspektiv. Sedan 2008 är i Sverige juli, följd av juni och augusti, barnafödandets toppmånad. Det betyder att november är den månad på året när allra flest barn kommer till. Det är i denna mörka månad som människor gör åtaganden som gäller livet ut, med en framtidstro som slår det mesta.
De nyfödda barnen får allra oftast heta Alice och Oskar. De föds till en befolkning som heter Anna och Lars, Eva och Mikael, Maria och Anders. De 10 vanligaste efternamnen i befolkningen slutar alla på –son. Lilla Alice kan väntas leva tills hon är 84, Oskar till drygt 80 år.
Jag går vilse på SCB:s hemsida en stund i beräkningen av konsumentprisindex, KPI, där priser på sådant som invånarna konsumerar samlas in och jämförs med tidigare perioder. Resultaten används bland annat för att beräkna inflationen.
Varje vecka köps i Sverige godis för 38 kronor och frukt för 27 kronor per person. Och frukten har ökat i pris de senaste åren betydligt mer än godiset.
”Frö och lök”, ”Camping och stugby”, standardbegravning, sillkonserver, inrikes färjebiljetter (endast Gotlandstrafiken mäts), 137 grönsakspriser, 4 nybilspriser och lika många cykelpriser, herrkängor, stol med stoppad sits - allt fastställs noga. Varje månad. Kontaktlinser, hundvaccination och paketporto. Och varje år byts vissa saker ut, eftersom konsumtionen av dem sjunker, medan nya varor och tjänster kommer till. Skrivmaskinen bort, mobiltelefonen in.
SCB:s hemsida ger möjligheter till djupgrävningar i internationella förhållanden, eller i näringslivet i varenda svensk kommun. Abborrfiske och utvandring. Utrikes miljöutsläpp på grund av svensk konsumtion av livsmedel har ökat 80 procent på 20 år.
Jag är statistikintresserad, främst för att jag så kan få en sakligt grundad bild av samhällsförhållanden. Hur stor andel av barnen kan läsa? Vad dör människor av? Hur förändras miljön? På de grunderna kan sedan frågor ställas om planer, effektivitet och resultat.
Och statistiken visar mig också att jag har fel när jag generaliserar om november. Månaden är mer varierad än jag minns. Den 9 november 2016 var det rekordsnöfall med 21 cm över Stockholm och 38 cm i Vänersborg, och senare i månaden blev det både rekordvarmt i Småland och storstorm i östra Svealand. Att kunna ändra felaktiga uppfattningar hos människor är en viktig uppgift hos välgjord statistik. Vad jag tror om november är en privat bagatell. Liksom vilken musik som illustrerar mina stämningar bäst.
Om stora grupper människor har helt missvisande och ogrundade föreställningar om befolkning, migration, eller sjukdomar så är det allvarligt. Lätt tillgänglig statistik med hög kvalitet är en av demokratins grundstenar. Men bara om den används.