Jag fick i veckan för första gången nånsin beröm av SvDs ledarsida.
Det är finansieringen av Dagens ETC, ja du vet, läsarlån som ger oss muskler att bygga tidningen tills presstödet kommer, som de jublar över. Maria Ludvigsson jämför sen Ehrenberg med Johan Norberg som samlat in pengar av läsare för att finansiera sin nya bok om fri kapitalism. Enligt ledaren är ETCs framgång att vi använder kapitalismens frihet och styrka för att skapa en röd dagstidning.
Jag tycker det är roligt.
Borgare verkar inte veta vad kapitalism är.
Läsarlån (alltså crowdfunding) startade vi med 1979. Innan dess har arbetarrörelsen byggt upp alla sin organisationer genom lån och bidrag. Folkets hus-rörelsen startade så. Även Konsum. Innan dess byggde frikyrkorna upp sin struktur på samma sätt. Alla försök att organisera sig mot förtryck handlar om att finansiera motståndet tillsammans.
Att kalla det kapitalism är fel.
Lån och insamlingar handlar om att använda marknaden – bytet av varor och tjänster. Marknaden är en idé långt, långt före kapitalismen, den fanns på antiken och den fanns nog även delvis i det urgamla Babylon.
Att få ta varor till ”torget” sälja och köpa, lära av varann, skapa samarbeten mellan olika producenter, utveckla distributionsvägar… allt det är marknad. En fin uppfinning som gör att vi människor fått ett system att hjälpa varann med.
Som socialist älskar jag marknaden. Möjligheten att något riktigt bra kan nå miljoner och förändra liv.
Kapitalism är något annat. Det handlar om att kontrollera och styra och äga marknaden. 1% av världens befolkning äger snart hälften av allt. Det blir en pervers ekonomi och förstör marknader med monopol och karteller (gissa varför vi bara har fyra storbanker i Sverige). Tillslut har kapitalägarna sån makt att deras behov styr politiken. Ja, det var skattebetalarna som betalade de privata bankägarnas kris efter 2008. Ja, det är kapitalägarna som idag bromsar klimatpolitiken, deras makt över fossil energi är enorm. Jo, vi har ett mediemonopol därför att kapitalägarna får härja fritt.
Den som äger har makten. Makten används till att skydda vinsten. Det är därför vi slösar bort tusentals miljarder på meningslös vapenproduktion. Listan blir lång om man skriver ner de missbruk och krig och ekonomiska brott som kapitalägarna står för.
Alltså görs det väldigt sällan.
Det är inte en slump att SvD blandar ihop och påstår att kapitalism är marknad. Marknaden fungerar som en brasklapp för att skyla problemet med kapitalägandet. Men vi kan leva i en fri ekonomi utan kapitalism, vi behöver inte krångla till det, om våra stora företag och banker ägs gemensamt så kan både marknad och ägande vara demokratiskt.
Nå, den debatten blir sällan av eftersom det viktiga är att prata bort den stora elefanten i rummet. Kapitalägandet.
Men när blir man kapitalist då?
Ah, det är rätt enkelt.
Den dag människor äger så mycket att de lever på avkastningen, alltså inte deltar i produktionen utan köper och säljer andra människor (när du köper eller säljer ett företag så är det andra människors kunskaper och jobb du säljer).
Kapitalism är att styra utan ansvar. Att leva med en ständig springnota.
Det är klart SvD inte kan se det.