Den prisbelönta, belarusiska författaren Svetlana Aleksijevitj föddes i ukrainska SSR tre år efter andra världskrigets slut, men växte upp i vitryska SSR. Bland hennes dokumentärromaner i sviten ”Utopins röster – Historien om den röda människan” finns den oerhört drabbande boken Kriget har inget kvinnligt ansikte (Ersatz förlag, i översättning Kajsa Öberg Lindsten), där flera hundra av de kvinnor som stred i Röda Armén under andra världskriget för första gången får komma till tals.
Skrämmande aktuell idag och ett måste för alla som vill förstå något om kvinnors villkor i krig.
Kärlek, rasism och politik
Bok
En modern, feministisk klassiker skulle man kunna kalla Chimamanda Ngozi Adichies Americanah, (Albert Bonnier förlag, i översättning av Ragnar Strömberg) som publicerades 2013. En välskriven, humoristisk, angelägen roman med politisk sprängkraft som skildrar huvudpersonen Efemelu som skiljs från sin tonårskärlek Obinze i Nigeria när hon får ett studentvisum för att plugga i USA. Rasism, kärlek, feminism, klass, attacken mot World Trade Center och Nigerias samtidshistoria – allt detta ryms i Chimamandas, enligt mig, absolut bästa bok hittills!
Frihetens sista ögonblick
Film
I den svindlande vackra och sorgliga Porträtt av en kvinna i brand av franska Céline Sciamma (som skrivit både manus och regisserat) skildras mötet mellan Héloïse, en ung kvinna som precis har lämnat klostret och nu ska giftas bort mot sin vilja, och konstnären Marianne – som fått i uppdrag att måla ett porträtt av Héloïse som brudgummen vill ha. Sällan har den trånga kvinnorollen i 1700-talets Frankrike skildrats så poetiskt och smärtsamt, och när Héloïse och Marianne till slut erkänner att de älskar varandra delar de ett sista ögonblick av frihet innan de skiljs åt för alltid.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.