Fem dagar tidigare kom en rapport från den amerikanska tankesmedjan Newlines Institute for Strategy and Policy i samarbete med kanadensiska Raoul Wallenberg Centre for Human Rights. Sinologen Lars Ellström beskriver den i Dagens nyheter ”som den mest omfattande analysen” som gjorts av ”repressionen i Xinjiang genomförd av trettiotre namngivna experter på Xinjiang, kinesisk etnisk politik, folkrätt och folkmordsstudier tillsammans med flera som av säkerhetsskäl är anonyma”.
Rapportens slutsats är att det som pågår i Xinjiang i nordvästra Kina uppfyller folkrättskonventionens samtliga fem kriterier för folkmord: Uigurer dödas och torteras, de påtvingas livsvillkor i syfte att helt eller delvis utplåna gruppen, kvinnor steriliseras, barn förs bort.
Det handlar – otvetydigt – om ett pågående folkmord. Det handlar också – för en stor del av de miljontals människor som frihetsberövas i ”omskolningsläger” – om tvångsarbete.
Hur ett litet export- och handelsberoende land som Sverige ska förhålla sig till Kina är komplicerat – jag förstår det. Men när Anna Hallberg talar om att ”hitta den där balansen” så verkar den stå mellan att inte svartmåla Kina för mycket, och att se till att Sverige får ut så mycket som möjligt av samarbetet med Kina ”vad gäller innovationskraft, vad gäller tillväxt, vad gäller jobbskapande”.
EU-kommissionen har nyligen kommit överens med Kina om ett investeringsavtal som enligt flera bedömare ger grönt ljus till Kinas repression. Den svenska liksom EU:s övriga regeringar väntas ge klartecken. För den som vill något annat står hoppet till EU-parlamentet, som kan stoppa avtalet. Därmed finns en möjlighet för varje svensk att utöva påtryckningar på sin parlamentariker, här finns en koppling mellan folkmordet långt borta och vår vardag här.
I veckans tidning får vi höra ett unikt vittnesmål från en av dem som låsts in Kinas omskolningsläger. ”Kvinnor som jag, som kom ut ur lägren, är inte längre de vi en gång var”, skriver Gulbahar Haitiwaji. ”Vi är skuggor. Våra själar är döda.”
– Det är en oacceptabel situation, naturligtvis, för otroligt många, tusentals, arbetstagare.
Det sa Anna Hallberg i februari till Sveriges radio. Hon syftade på att Norge stängde gränsen vilket försatte svenska arbetspendlare i en svår situation. •
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.