Föreställ dig att du är pigg, stark och frisk i dina bästa år. Men så drabbas du plötsligt av en sjukdom som gör att du tappar din kraft, är febrig, har svårt att andas och blir helt dimmig i huvudet. Sjukdomen är så pass ny, så det finns inga kriterier som gör att den läkare du träffar på din vårdcentral vet vad det handlar om. Försäkringskassan kanske inte godkänner sjukskrivning. Inte heller CSN, om du har studielån.
Så ser situationen ut för många av de som drabbats av långtidscovid. I veckans tidning möter du några av dem: sjuksköterskan Karolin, högskolestudenten Viggo, egenföretagaren Jonas och allmänläkaren Annika. De försöker få hjälp för att bli friska och kunna arbeta, men de möts av okunskap och av misstro. Tvingas låna pengar av släktingar.
När ETC talar med den långtidssjuka läkaren Annika har hon precis fått en POTS-diagnos. Posturalt ortostatiskt takykardisyndrom, POTS, är en handikappande dysfunktion i det autonoma nervsystemet som bland annat ger blodtrycksfall och onormala pulsstegringar vid rörelse. Länken mellan POTS och långtidscovid diskuteras flitigt utomlands och många forskare tror att coronaviruset kan utlösa syndromet, som också ger så kallad hjärndimma.
I Sverige ger vi förvånansvärt lite uppmärksamhet åt de långtidssjuka i covid-19. Kanske, tänker du, är det inte så konstigt. Sjukvårdspersonalen går på knäna och tvingas prioritera att rädda liv. Men borde vi inte klara att göra både och, så som flera andra länder gör? Storbritannien har öppnat fler än 70 specialistmottagningar för långtidscovid. Sverige har två. Med långa väntetider.
Detta och mycket mer kan du läsa om i veckans ETC nyhetsmagasin. Som faktiskt fått något av en ny kostym. Vi har möblerat om en del och lagt till lite nytt. Som veckans fråga, till en expert, en kulturprofil och en knegare. Som den avdelningen där vi kan inspireras av historien, ”I backspegeln” (vinnande vinjett-förslag i senaste läsarundersökningen), där Nina Björk tittar närmare på det som är – genom det som var. Som ”Filterbubblan”, där vi slår ner på ett antal intressanta fenomen i den digitala världen.
Kanske undrar du vart det uppskattade uppslaget ”Det här pratar vi om” tog vägen? Jo, det finns kvar. Utspritt mellan debattsidan och ledarsidan.
Den nya kostymen har vi tagit fram i dialog med er läsare. Ni ger synpunkter via läsarundersökningar, vi levererar.
Trevlig helg och trevlig läsning!
PS. Receptet är tillbaka nästa vecka, håll ut!
PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.