Den som inte är helt barskrapad kan i stället handla i Räddningsmissionens nya butik MatRätt i Flatås. Där säljs mat med kort datum och 70 procents rabatt till kunder som lever på socialbidragsnivå, alltså med en inkomst på högst 9 200 kronor i månaden efter skatt.
MatRätt startade i Stockholm där Stadsmissionen och livsmedelskoncernen Axfood driver två butiker.
Att det råder bostadsbrist i Göteborg är bekant för de flesta. Att det också råder matbrist är inte lika välkänt. Men så är det. Alla som bor i Göteborg har inte råd att äta sig mätta varje dag.
Hur många som ibland går hungriga vet jag inte. Förmodligen vet ingen. Vad jag känner till saknas det kartläggning, men viss kunskap finns.
Under 2019 serverade Stadsmissionen 19 383 frukostar och 21 501 luncher i Johanneskyrkan. Där delas också ut gratis bröd. I genomsnitt köar cirka 80 personer varje morgon för att få en påse bröd.
På Vasagatan serverar Räddningsmissionen ungefär 250 frukostar varje dag.
– Många får sitt enda mål mat här. Det är gratis, förklarar Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson när jag möter honom i den fullsatta frukostserveringen på Vasagatan.
Där möter jag också en ensamstående tonårsmamma:
– Min dotter och jag lever på 9 000 kronor i månaden netto när hyran är betald, säger hon och berättar:
– Jag äter frukost här, sen står jag mig över dagen. Min dotter äter i skolan. På kvällen äter vi middag tillsammans.
– De tio sista dagarna i månaden är alltid tuffa. Till sist kan jag stå där med två kronor i handen och hoppas att det finns något kvar i skåpet, lite ris eller så. Så jag blev jätteglad när jag hörde om MatRätt. Dit skall jag åka och handla. Fast jag får nog tjuvåka. Busskort är jättedyrt. Det är hemskt att säga så, men sanningen är sån. Vad ska jag dra in?
Johanneskyrkan och frukostkaféet på Vasagatan är de viktigaste platserna att känna till för den som inte har råd att äta sig mätt. Men det finns gratis mat på flera ställen i Göteborg. Hos Frälsningsarmén förstås och i några av Svenska kyrkans församlingar.
En torsdag besöker jag Tynneredskyrkan för att lära och hjälpa till. Klockan är nio på morgonen. I kyrkan sitter ett 70-tal personer och väntar på att bli avbockade på förberedda listor. Det är slitna människor, många äldre kvinnor men också unga mammor med barnvagnar.
För att komma med på listan och få rätt att regelbundet hämta gratis mat måste de först ha talat med någon av diakonerna och visat att de inte har en inkomst som räcker att leva av.
Hur blir man så fattig i välfärdslandet Sverige?
I teorin, enligt socialtjänstlagen, har alla som inte kan försörja sig på annat sätt rätt till försörjningsstöd. Det låter bra, men försörjningsstöd är utformat för det allra nödvändigaste under en kort tid. Det finns tusentals göteborgare som lever i åratal på försörjningsstöd. Då slits familjeekonomin ner. Och tillägget för bostadskostnader har ett tak för vad bostaden får kosta. Överskjutande hyra får hyresgästen betala själv. Det tas ingen hänsyn till att det kan vara många års kö till en billigare bostad.
Revorna i det sociala skyddsnätet är många och vida. I brödkön utanför Johanneskyrkan träffade jag en kvinna som förlorat sitt jobb på grund av en arbetsskada. Hon var utan a-kassa, hade fått nej till sjukpenning av Försäkringskassan och nej till försörjningsstöd på socialkontoret. Helt enligt reglerna. När hon fortfarande arbetade hade hon köpt en bostadsrätt. Sälj den så har du pengar att leva för, meddelade socialsekreteraren. Men var skulle hon då bo? Vet inte. Vi har inga bostäder, svarade socialsekreteraren.
I Tynneredskyrkan blir det upprop. Platserna i kön är lottade. Det är en bra lösning som tar bort stress.
– Tidigare stod människor i kö utanför kyrkan redan klockan elva kvällen innan, berättar diakonen Marie-Louise Marek.
I församlingssalen serveras kaffe och smörgås. Sedan slussas grupp efter grupp förbi matutdelningens stationer. Först påsar med bröd, sen fritt val av det Stadsmissionen och Räddningsmissionen kunnat leverera. Sortimentet varierar från torsdag till torsdag. Allt är gåvor. Matvaror med kort datum som butiker valt att ge bort i stället för att slänga. Alla kan gå hem med mat för flera dagar.
Församlingens anställda och volontärer sköter det praktiska med stor finess. Det är omöjligt att inte bli imponerad när de mitt i allt det tragiska fördelar dagligt bröd med sådan värme och diskretion.
Många som får gratis mat kan i fortsättningen handla på MatRätt i stället. Det är bra, inte minst för självkänslan, säger Marie-Louise Marek.
– Men för de som inte har råd finns vi kvar med matkassar.