Nej, jag tänker på den dag nyligen som inspirerade mig att slipa språkformen ytterligare: Språkforum 2107 på Nalen. Här handlade det om regler och rekommendationer, ”bör” och ”ska”. Vi fick höra om uppdateringar och förändringar i Svenska skrivregler, om det roliga med skiljetecken, om robotjournalistik och om ordförståelsen i högskoleprovet. Med mera. Det märktes förstås också att vi träffades på självaste Grammatikdagen.
Häng med på en träningsrunda! Numera gäller exempelvis detta:
• Du som är Huskvarnabo borde besikta bilen. (Om ordet har funktion av ett personnamn, då är det stor bokstav. Men: På tomten stod Tomten. Och besikta står före besiktiga i Svenska akademiens ordlista numera.)
• Glöm dock inte att använda citattecken. (Jo, det är rätt! Alla på Språkforum sa så. Men ”citationstecken” är också rätt. Ännu.)
• Den gamla mannen log mot mig. (Generellt gäller -a-ändelsen nu, det ”uppfattas som mer könsneutralt”. Men ”fin-e” kan användas: Den brittiske regenten Elizabeth II.)
Och det kommer mera. I början av maj släpps den nya versionen av Språkrådets Svenska skrivregler. Full av uppdateringar, men också av förändringar: ”Ändrade råd” och ”Nya språkvårdshållningar i skrivreglerna”, avslöjade Skrivreglernas redaktör Ola Karlsson vid Språkforum.
Här gäller det att hålla stilen och hänga med. Det gäller svensklärare, kvalitetsgranskare, journalister och andra som värnar om vårt språk. Och vanliga vardagsanvändare av svenskan.
Men framför allt bör alla språkpoliser se till att lägga sig i träning. Håll er i form, alla ni som lärde er något om språket under förra seklet och som tror att de reglerna – och inga andra – gäller!
Språkrådets nya förhållningssätt i skrivreglerna innebär en mer demokratisk språksyn och demokratiserat skrivande. Makten över språket förskjuts från traditionell språkvård till språkbrukarna, språkbruket som norm vinner mark över språksystem och regler.
”Ska språkvården ha legitimitet krävs välgrundade råd som avspeglar språkbruk och nya språkattityder”, förklarade Ola Karlsson.
Alltså: Det är vi som talar och använder språket som ska styra reglerna för hur det används. Men det betyder inte att det inte finns några regler för vårt språk. I maj kommer det både nya och förändrade regler.
Måtte alla språkpoliser uppdatera sig, för att hålla sig i form så de kan hålla mun. Eller som det står i de nordiska guda- och hjältesångerna Havamal:
Ovis man
Kommen i samkväm
Gör allra bäst i att tiga
Ingen vet
Att intet han vet
Blott han ej talar för mycket
PS: I Kazakstan finns det RIKTIGA språkpoliser! Det berättade en av professorerna vid Språkforum.
PS2: Svenska akademiens Svensk ordbok (SO) kommer i en ny upplaga 2019. Både i tryckt och digital form. Redaktionen funderar bland annat över om följande ord kommer att vara ålderdomliga då: cd-spelare, datorpost, diskett, nummerskiva, telefonkatalog.