Krönika
Ann-Helen Meyer von Bremen: Lönearbetet är dogmen
ETC nyhetsmagasin
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.
Vad räknas egentligen som arbete? Jag funderar på det när jag tittar på de gamla vita örngotten med knypplade spetsar som min mormor och mormorsmor har gjort. Det är konstverk i mitt linneskåp och samtidigt något som ibland föraktfullt kallas för ”förslösad kvinnokraft”. Nu har det textila hantverket fått en renässans, men räknas fortfarande inte som ”riktigt” arbete, såvida du inte kan få betalt för det.
Lönearbetet är dogmen, allt det där andra arbetet som behöver göras för att få våra liv att fungera är inte lika viktigt och får ske på fritiden. Såvida inte någon annan får betalt för att göra det. Att rucka på normen för vad som räknas som arbete och hur stor del av våra liv som lönearbetet ska omfatta är känsligt och samtidigt är det vad vi behöver göra om vi ska ställa om vårt samhälle. Minskad konsumtion kräver också minskad produktion. ETC har besökt Frasses Fulflyttar, en flyttfirma som ifrågasätter arbetsnormen. En arbetsplats utan chefer, lika lön och med målet att ingen ska behöva arbeta heltid.
Välkommen till veckans tidning!
Relaterade artiklar
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.