BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Lagom (uttalat lah-gom) är ett svenskt ord som betyder ’inte för mycket och inte för lite, utan precis rätt mängd’”, förtäljer förordet till en brittisk guidebok i lagom levande.
”Uttalat ’lar-gohm’ tar begreppet fasta på enkelhet och sparsamhet och att hitta balansen mellan jobb och fritid”, konstaterar livsstilstidningen Country Living. Dagstidningen The Independent förklarar att uttalet är ”’la’ som i ’bar’ och ’gom’ som i ’prom’”.
Lagom är per se inte ett ideal. Lagom är gott nog. Inte perfekt. Det hindrar inte att denna unikt svenska medelväg nu upphöjs till lösningen på det mesta. Den lagomlitteratur som har publicerats under 2017 utmålar lagom som vägen till mer lycka, bättre balans, mindre miljöpåverkan, ett välordnat hem och bra mat.
Begreppet är tänjbart. I en av de friare tolkningarna av ”lagom” framställer Steffi Knowles-Dellner i ”Lagom: The Swedish art of eating harmoniously” den nationella excessen smörgåstårta som ett exempel på ”lagom” matvanor. Att leva lagom är också att lära sig odla, plocka bär och svamp samt att vårda sina relationer.
I hög grad rör det sig om en konsumtionsdriven livsstil med anspråk på ”djupa” värden. Det brittiska hipstermagasinet Lagom är uppe i sex nummer. Innehållet kretsar kring resor och restauranger och keramik och mikrobryggerier – kort sagt sådant som samtida livsstilsmagasin brukar handla om.
Lagom gör det dock under föresvävningen att spegla djupare värden, definierade som hantverksmässighet, ”genomtänkt design” och entreprenörskänsla.
Som så ofta när en livsstil paketeras för att säljas är det behov som ska mättas längtan efter lugn och ro. Det gäller i synnerhet kvinnor, som dubbelarbetar i högre utsträckning.
Fördelningen är ojämn till att börja med, och när barnen föds ökar kvinnors hemarbete mer drastiskt än mäns, världen över. En målarbok med mandalor eller stiliserade växter blir sinnebilden av en stund för sig själv. Att ”leva lagom” kan låta som en enkel lösning.
Någonstans i allt detta har Sverige faktiskt något att säga, på riktigt. I internationellt perspektiv har vi en sundare fördelning mellan arbete och fritid än de flesta andra länder. Vi har semester. Vi har föräldraledighet. Barnomsorg. Fri sjukvård. Fri utbildning. Och så vidare. Vi har detta eftersom arbetar- och kvinnorörelserna kämpat för det.
Men detta är inte ett ämne för lagomlitteraturen. De politiska förutsättningarna som är förutsättningen för ett ”lagom” balanserat liv lämnas okommenterade. I stället ska man söka lösningen i sig själv, och i plånboken. Horisonten går vid närmaste Ikea-varuhus.
Vad kan man göra? Skratta lagom, är väl det som återstår. I The Guardian redogör kolumnisten Suzanne Moore för sina duster med skandinaviska och japanska livsstilstrender, efter att i en vecka ha försökt följa råden i en rad böcker i genren.
Allt hon vill är att slippa hålla ordning, och ”försöka finna mening och njutning i varje kopp het dryck”. Lagom är ett högt ställt krav. ”Hur ska jag minimera min miljöpåverkan? Jag borde köpa bambuprodukter och odla rödbetor. Jag bör inte tänka för mycket på min trädgård. Det har jag inte. Jag har klätt den i konstgräs.”