En kund förväntas ta mer eget ansvar än förut medborgaren. Kunden väljer och tar själv ansvar för sina val. Framför allt är kunden i högre grad någon som betalar för sig. Medborgaren är någon ett samhälle tar ansvar för och värnar om. Staten kanske bygger bostäder med lägre hyra eller ger bidrag till de av sina medborgare som aldrig kommer in på arbetsmarknaden. Kunden däremot, behöver inte den hjälpen eftersom hen själv anses kunna ta ansvar för en bra inkomst och bostad.
Politiker har också börjat använda ett mer kundorienterat språk. Har ni tänkt på det? I stället för att utveckla sina svar, låter de som texten på ett flingpaket. De kommunicerar sitt budskap utan att egentligen förklara hur de tänkt. Levererar värdeord som bara upprepas om de får följdfrågor. Det för tankarna både till varumärkesbyggande och produktplacering.
Opinionsundersökningar tolkas och politikens innehåll anpassas därefter. Vi får ett ledarskap som påminner om lösnummerförsäljning med en åsikt i taget. Det går inte att diskutera med ett flingpaket. Men om en politiker slinter med tungan eller säger fel värdeord blir det diskussioner som får större utrymme än klimatfrågan. Medierna griper väl efter halmstrån.
Så var reklamerar man? Är man missnöjd med sin politiker har man en fyraårig bindningstid. Det är ett mycket sämre avtal än på mobilabonnemangen. Särskilt som politiska beslut ofta påverkar samhället under lång tid framöver.
I Stockholm pågår nu ett enormt stadsplanerande och bostadsbyggande. Det borde oroa oss, med tanke på den här kundrelationen. Hammarby sjöstad och Årstadal planerades inte för barnfamiljer. Skolor och dagis får inrättas efterhand som behoven uppstår – i kontorslokaler och utan inplanerade utemiljöer. Det har blivit barnfamiljernas eget fel, eftersom de enligt kundlogiken själva valt att flytta in.
Den nya Hagastaden som växer fram har små mörka gårdar och inte heller där finns någon inplanerad skola. I Kungsan är det Apple som planerar att bygga en ny ”mötesplats” där det i dag står en hamburgerrestaurang. Och Kulturhuset ställer ut Apples modell, men inte för att vi kan välja mellan den eller något annat. Kulturhuset har mer blivit ett showroom där staden visar upp det senaste för sina kunder väljarna. I själva verket får vi vara glada om vi alls får en bostad.
Regeringen vill införa mer matematik i mellanstadiet till hösten för att förbättra elevernas mattekunskaper efter de dåliga resultat som Pisa-mätningarna ger. Att ordförståelse också får låga poäng verkar däremot inte oroa makten. Men för att kunna tänka, syna argument och dra logiska slutsatser behöver vi ett språk. Utan ordförståelse blir vi den där lyckligt leende kunden på flingpaketet. Kanske finns det en plan här.
Annelie Carlsson är skribent och problemlösare. Har jobbat inom hemtjänsten i många år parallellt med sitt skrivande. Kan höras i satirpodden ”Readymades”.