Aktivisten Greta Thunberg skriver på Instagram att FN:s nya klimatrapport bekräftar det vi redan vet från tusentals tidigare studier och forskningsrapporter: ”Nu är det upp till oss att vara modiga och fatta beslut baserat på de vetenskapliga bevis som finns i rapporten. Vi kan fortfarande undvika de värsta konsekvenserna, men inte om vi fortsätter som i dag och inte utan att behandla den här krisen som en kris.”
I rapporten skriver FN också att haven och skogarna nu absorberar mindre koldioxidutsläpp. Extrema värmeböljor, som tidigare slog till två gånger per århundrade, väntas nu äga rum en gång varje årtionde. Extrem torka, som tidigare ägde rum en gång per årtionde, kan nu komma att ske en gång vart femte till sjätte år.
Extrema händelser som kopplas till höga vattennivåer kan äga rum årligen från 2100 och framåt, rapporterar samtidigt BBC, och Arktis väntas vara helt isfritt i september minst en gång innan 2050 i alla tänkbara scenarion.
I rapporten står det också att de senaste fem åren varit de varmaste som noterats sedan 1850.
Kan vi ta in detta utan att förlamas av skräck? I stället bli modiga, som Greta uppmanar oss till? Och vad betyder det i så fall att vara modig?
I veckans tidning möter vi Nina Wängberg som har hittat sin väg att vara modig. Hon är en del av en växande rörelse runt om i landet, Rekoringen, där livsmedelsproducenter säljer lokalt producerad, ekologiskt hållbar mat direkt till konsumenterna. Utan mellanhänder. Utan stora livsmedelsbolag. Idag finns det 120 aktiva ringar med cirka 240 000 medlemmar.
Kanske låter det futtigt i relation till att Arktis isar kalvar?
Men jag tycker att det är ett sätt att visa mod.
Aktivisterna som på tusentals olika sätt visar mod i handling, genom odling, aktioner, trafikblockader och skogsupprop har inte låtit sig förlamas. Men samtliga påpekar att politikerna ligger sju mil efter. Politiken ställer inte om i den takt som krävs – och det är ett faktum lika skräckinjagande som klimatkrisen i sig.
Det finns en rad olika tankar om hur vi politiskt kan ta oss ur krisen. Det handlar inte bara om resurshushållning, satsningar på elektrifierade vägar, solceller och klimatsmarta hus i trä. Det handlar också om vår syn på ekonomi. Men har du egentligen förstått begreppen donut, nerväxt, koldioxidbudget och skillnaden mellan tillväxt och ”hållbar tillväxt”? Veckans reportage ger dig en guide.
Trevlig helg och trevlig läsning!
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.