Detta fenomen tror jag inte handlar det minsta om att killar är mer historiskt intresserade. Det hela handlar om att de har utrymme att tänka på sådana frågor. Till skillnad från tjejer. För det finns förbannat mycket männen inte behöver tänka eller bry sig om. Som ketchupflaskan.
Ponera att du är en tjej som är i ett förhållande med en man. Ni har ätit makaroner och (svindyr) falukorv. På bordet står givetvis en flaska ketchup. Ponera att du är tjejen och du har lagat maten. Följaktligen är det snubbens tur att duka av och städa, vilket han gladeligen gör. Det är ju 2023. Han är feminist.
Men när killen är klar och sjunker ner bredvid dig i soffan så ser du: ketchupflaskan står kvar på bordet. Du frågar, lite förläget:
– Aha, är du klar? Har du redan hunnit städat bort allt?
Killen svarar med ett brett leende på läpparna.
– Japp! Så vilken film ska vi se? Hur var det, hade du sett Gladiator?
En suck inombords. Det är som vanligt.
Jag har haft just exakt denna upplevelse i alla hushåll jag delat med män. Vänner som partners. När jag luftat frågan med mina väninnor, franska som svenska, delar de min upplevelse. Ibland kan ketchupflaskan ta formen av en dammsugare som står kvar på golvet, eller smutsiga tallrikar i diskhon. Eller klassikern: en överfylld soptunna.
Att plocka undan, fixa och trixa kallas inom akademin ”det osynliga arbetet” och återges i litteraturen världen över. Det osynliga arbetet är alltså det arbete som görs i tysthet, som blir gjort för att vardagen och samhället ska kunna fungera. Men som är obetalt.
Och det är främst kvinnor som utför jobbet.
Ibland blottas männen för det osynliga arbetet. Till exempel om tjejen arbetsstrejkat eller åkt iväg. Plötsligt sitter de där och äter flingor en morgon och ser en ketchupflaska bredvid mjölken. Eller så börjar det lukta från soporna under diskhon. Oopsie.
Det osynliga arbetet finns även på jobbet. Studier visar att kvinnor är 44 procent mer tillfrågade att göra osynligt arbete på arbetsplatsen. Typ anordna after work och fixa kaffe. Om brudarna säger ja om de blir tillfrågade? I sju av tio fall, Männen säger ja hälften av gångerna. Det finns även studier som visar att kvinnor använder två timmar av sin fritid – varje dag – för att utföra osynligt arbete.
Att det här fortfarande sker – trots ”Under det rosa täcket” och FI:s uppgång och fall – är frustrerande. Men det är nog för att vi fortfarande vaggar in killar och tjejer i samma sociala mönster. I skolan blir tjejer tvungna att tänka på hur de klär sig, på sociala medier förmanade att lägga tid på hur de ser ut och äter, på krogen måste de skydda sig från fulla mäns kladdande. Hela livet är ett slagfält. Vi lär oss att kalibrera känslor på en knivsudd, känna in, ta in. Bli samhällets mamma och trygghet.
Två timmar om dagen lägger alltså kvinnor, om dagen, på osynligt arbete. På två timmar hinner man klämma minst en eller två poddavsnitt av P3 historia.
Hur många ketchupflaskor blir det per år? En fråga för nästa Tiktok-trend.