Tills september bär han fotboja och är belagd med nattligt utegångsförbud: mellan 21 och 07 måste han vistas i sin lägenhet. Återfallsrisken är enligt kriminalvården hög och behandlingen på anstalten avslutades i förtid för att han inte bedömdes motiverad.
Men bara uppförande på anstalt vägs in i frigivningsbeslut – att många av brotten begicks i hans hem och att en fotboja knappast förhindrar våldtäkt spelar ingen roll. Andreas Holm har bytt namn och flyttat till en annan del av landet. Många kvinnor kommer att träffa honom.
2021 stod Nytorgsmannen åtalad för ett stort antal sexualbrott, bland annat 24 våldtäkter. Jag mår illa när jag går igenom domen. Eftersom det är centralt för rubriceringen är det ett oändligt dividerande om penetration skett eller inte. För den kvinna som vittnat om hur hon vaknat med Holms händer i sitt underliv är det sannolikt inte det mest centrala. I ett annat fall resonerar rätten om vinklingen på Holms fingrar i en kvinnans exponerade underliv och att det faktum att de är ”blanka och fuktiga” på filmen (som Holm själv gjort) talar för att penetration skett, men att det inte kan uteslutas att det inte gjort det – så domen blir sexuellt övergrepp i stället för våldtäkt.
En åtalspunkt rör att Holm dragit ner en kvinnas byxor, genomfört samlag och fått utlösning utan att hon sagt ett ljud, vänt sig om och tittat på honom eller överhuvudtaget rört sig alls. Trots att hon tidigare sagt till honom att hon inte var intresserad och att det skedde i en soffa där två ytterligare personer sov anser inte rätten att det ska rubriceras som våldtäkt. Holms brott var att han inte sökte samtycke och rubriceringen blir till ”oaktsam våldtäkt”.
En kvinna som vittnat om hur Holm våldtagit henne fyra gånger anses mindre trovärdig för att hon inte kunnat beskriva en hel natts övergrepp i rätt ordning och för att hon haft ”lättsam” sms-kontakt med honom efteråt. Vittnesuppgifterna får ingen kraft för att de kommer från hennes mamma och partner. Det finns journalhandlingar och psykologintyg. Men Holm frikänns.
En kvinna som strypts till medvetslöshet och våldtagits anses inte trovärdig för att hon inte kunnat ge en klar bild av resten av händelseförloppet trots att hon minns strypgreppet (som kunde ha dödat henne) väl. Även hon misstänkliggörs för att ha haft sms-kontakt med Holm där det framgår att hon är kär i honom. Att hon raderat sms innan hon lämnat sin telefon till polisen framstår högst begripligt i ljuset av hur de sen använts emot henne. Det finns vittnesmål från psykolog och en PTSD-diagnos. Men Holm frias från åtalet om grov våldtäkt.
”Hon vaknade dock helt först när han hade stoppat in sin penis i hennes vagina”, skriver rätten samtidigt som de inte anser att Holm säkert kunde veta att hon inte ville och rubriceringen blir därför återigen ”oaktsam våldtäkt”. Den kvinna som hittats på film när hon har samlag med Holm men säger att hon aldrig gjort detta i vaket tillstånd bedöms i och för sig som trovärdig men eftersom hennes ögonlock rör sig vid ett tillfälle, hon ”gör ett ljud” och det i en del hörs ”tung andhämtning från två personer samtidigt” kan det inte uteslutas att hon var vaken och Holm frias därmed.
Så där håller det på över 130 sidor. Ändå dömdes Holm för 35 olika brott mot 19 kvinnor. Bland annat sju våldtäkter, flera fall av sexuella övergrepp och en grov fridskränkning mot en tidigare flickvän. Han döms för grovt barnpornografibrott och vittnar själv om att han inspirerats av porr. Det är oerhört allvarlig brottslighet. Men åklagarens yrkade tolv år blev till fem som blev tre.
Proportionalitetsprincipen är en grundläggande rättsprincip med två dimensioner: den ska tillgodose rättvis straffbestämning och begränsa statens bestraffande makt. Rätten ska ta fasta på den kränkning, skada eller fara som brottet utgjort. I kvinnofridsbrotten verkar statens bestraffande makt dock begränsa sig bra själv. Den oerhörda kränkning och skada som sexualbrott innebär ges ingen tyngd och samhällsfaran som föreligger för halva befolkningen verkar helt glömts bort.
Fallet Nytorgsmannen: Sveriges hittills värsta (kända) serievåldtäktsman visar med all önskvärd tydlighet den nonchalans inför kvinnors liv och säkerhet som alltjämt präglar rättssystemet.