Krönika
Myra Åhbeck Öhrman: Jag börjar tvivla på ett öppet internet
”Hur kommer vi att se på Telegram, ”764” och Chat Control om 50 år?”
ETC nyhetsmagasin
Chattjänsten Telegram lovade nyligen att de i framtiden kommer att samarbeta med rättsväsendet genom att lämna ut uppgifter om sina användare. Det är en radikal eftergift för ett företag vars främsta försäljningsargument alltid varit ett fokus på kryptering och personlig integritet, och ännu en stegpinne på samhällets klättring bort från det fria, anonyma internet.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.
Myra Åhbeck Öhrman
Text
Även om vändningen är radikal – 2018 förbjöds tjänsten temporärt i grundarens hemland Ryssland efter att de vägrat att förse staten med krypteringsnycklar för att läsa privata meddelanden – var den kanske bara en tidsfråga. I takt med den snabba ökningen till 950 miljoner användare har faktumet att dess integritetsfokus gjort den extra populär för ljusskygg verksamhet också lett till växande kritik. I augusti greps företagets grundare och vd av fransk polis, och utredningen om huruvida han kan hållas ansvarig för kriminell verksamhet på plattformen pågår.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.
Prova en vecka utan kostnad
Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.
3 månader för bara 29 kronor
Läs digitalt i tre månader för bara 29 kronor. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
Myra Åhbeck Öhrman
Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.