Regeringspartierna hade i valrörelsen lovat, dyrt och heligt, att ett elstöd skulle ha varit på plats redan i november, vilket aldrig infriades.
I stället utlovas nu ett stöd som ska betalas ut av Försäkringskassan i februari. Hur fördelningen kommer se ut ska dock vara hemligt. Om regeringen får bestämma. Personuppgifterna skulle annars kunna användas för att peka ut enskildas elförbrukning på ett ofördelaktigt sätt, lyder ett argument i sekretessbestämmelsen.
Under debatten menade Magdalena Andersson (S) att hemlighetsmakeriet snarare syftar till att mörka hur redan resursstarka kommer få störst del av kakan. I stället för att ta fram en ”elräkningsakut”, för att underlätta för hushållen innan elstödet finns på plats, har man valt att lägga krutet på ett sekretessförslag, argumenterade hon.
Även Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar kritiserade regeringen, som blivit KU-anmäld av Centerpartiet för att flera remissinstanser bara fått en halv dag på sig att ta ställning till förslaget. Dadgostar underströk att offentlighetsprincipen är en grundbult som finns till för att journalister och medborgare ska kunna granska makten.
”Vi måste ju veta vart svenska folkets pengar går någonstans… Vad är det som är så hemligt med det här elprisstödet att man inte kan ha det offentligt?”
Märta Stenevi (MP) anslöt sig till kritikerna och riktade en känga mot att elstödet, i stället för att komma pensionärer i norr till del, läggs i händerna på höginkomsttagare som slukar el ”för att värma upp sina pooler”.
När Ebba Busch (KD), efter en lång utläggning om att regeringen – trots kritiken om svikna vallöften – inte alls släpat benen efter sig för att få stödet på plats, till slut svarade på frågan om hemligstämpeln så tappades nog en och annan haka till marken. Hon menade nämligen att sekretessen behövs på grund av ”det säkerhetspolitiska läget”.
”Det är naiv politik som lett oss hit, med ett nedmonterat elsystem som gör att svenska folket nu får betala ett orimligt högt pris under Rysslands invasionskrig i Ukraina… Det kommer inte, tro mig, vara naiv politik som leder oss ur… Och jag menar att det vore naivt att i ett svårt säkerhetspolitiskt läge låta ungefär 4,5 miljoner svenskars uppgifter ligga tillgängliga för vem som helst att kunna ta del utav.”
Är det på grund av Putins säkerhetshotande blick som energi-och näringsministern menar att sekretessbestämmelsen om privatpersoners elstöd behövs? Menar hon att den ryska despoten kan skada Sverige genom den typen av uppgifter? Komisk avledningsmanöver, i så fall.
Sverigedemokraterna slog också ifrån sig och menade att de inte tillhör någon regering, precis så som experter länge har hävdat att SD kommer hantera kritik mot regeringen, vilken de aktivt stödjer och får igenom sin politik via. Därutöver ansåg Åkesson att ”det är viktigare att elstödet kommer på plats än att bråka om teknikaliteter”.
Lagrådet har gett sekretessförslaget tummen ned och menar att beredningen har hastats fram och därför inte håller måttet. Även i sak menar de att det inte finns skäl för sekretess, då elprisstöd inte handlar om känsliga uppgifter. Juristerna menar också att en hemligstämpel vore att göra undantag från en av hörnstenarna i det demokratiska statsskicket, alltså rätten att få ta del av allmänna handlingar.
Visst är det också märkligt att integriteten plötsligt ska värnas, trots okänsliga uppgifter, samtidigt som förslag om visitationszoner läggs?
Som grädde på moset vill regeringen att medborgarna själva ska ta ansvar för sin elförbrukning, att vi ska skruva ned elementen och tända stearinljus, i stället för att de hittar en gemensam lösning så att alla – i slott som i koja – kan leva i uppvärmda hem.
Det är, i brist på snitsigare formulering, helt otroligt.