Om affären godkänns av Konkurrensverket kommer en enda mediekoloss dominera bokbranschen, bestämma vilka filmer som visas på de flesta biografer och styra över nära hälften av dagspressens upplaga. Ägarkoncentrationen har aldrig varit högre samtidigt som mediekritiken hörs allt mindre.
Det är lätt att sympatisera med de 500 journalisterna på Mittmedias tidningar som i fredags drog en lättnadens suck. Uppköpet innebar att konkursen uteblev, men faran är långt ifrån över. De flesta av koncernens tidningar fyller en viktig samhällsfunktion och skulle de försvinna hamnar stora delar av landet i ännu djupare medieskugga. Men Mittmedias illa skötta ekonomi har redan pressat tillbaka den lokala journalistiken.
Koncernen har sparkat journalister, lagt ner lokalredaktioner, centraliserat redigeringen och misshandlat sina pappersläsare med ständigt sjunkande andel lokalt material. Samtidigt har den digitala omställningen inte varit framgångsrik. Kommer verkligen Bonnier vända utvecklingen?
Bonnier-koncernens själ ligger i bokförlaget och de Stockholmsbaserade rikstidningarna Dagens Nyheter, Expressen och Dagens Industri, en av landets mest lönsamma tidningar. Frågan är hur långt de publicistiska idealen sträcker sig utanför Stockholms tullar.
Den lokala grävande journalistiken i södra Norrlands inland är ingen vinstmaskin, direkt. För att en lokaltidning ska överleva den pågående krisen krävs ett visst mått av idealism från ägarna. Vem tror att Bonnier-vd:n Anders Eriksson brinner för att utveckla Tidningen Härjedalens lokalredaktion i Sveg?
Mittmedia-affären blir antagligen inte den räddare i nöden som så många hoppas på. Självklart kommer den nya ägarkonstellation, som inkluderar norska Amedia, att driva på synergieffekterna. En och annan nedskalad lokalredaktion bli kvar ute i landet men till slut kommer nog de flesta Mittmedia-tidningarna produceras från en stor hub i någon av Bonniers skyskrapor i Stockholm.
Uppköpet handlar inte om en nyupptäckt passion för lokaljournalistik utan snarare, som många andra poängte- rat, tillgången till varumärken och en prenumerantstock som kan stärka Dagens Nyheters ställning ute i landet.
Det är dags att reformera presstödssystemet så fler småspelare stärks i konkurrensen med de stora jättarna. Det statliga presstödets uppgift är att bidra ”till mångfald vad gäller innehåll och ägande”. Om Bonniers uppköp går igenom blir landets mäktigaste medieägare också den största mottagaren av presstöd, på 63 miljoner per år. Aldrig har det varit mer uppenbart att vi behöver en aktiv mediepolitik som säkerstäl- ler mediemångfalden. Nu verkar politikens verktyg i direkt motsatt riktning.