Delningsekonomin, som jag avskyr det begreppet. Det är ett ord man använder för att beskriva tjänster som Uber, Foodora och Airbnb. Ordet är tänkt att frammana en bild av att vi helt enkelt delar med oss och får betalt för det.
Bekvämt nog framgår det inte att de som har absolut minst med delandet att göra och som gör minsta möjliga arbete är just företagen. Du som använder din egen bil, hyr ut din lägenhet eller cyklar hem någon annans mat gör grovjobbet. Ett jobb som i vanliga fall dessutom skulle ge enormt mycket mer i lön och med bättre villkor ifall du varit en anställd.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men delningsekonomierna påstår att de inte har några anställda, alla som arbetar åt dem är frilansare och i olika former av egenanställningsföretag. Mycket praktiskt, men inte för dig.
Helt ärligt så är det rätt omodernt att göra någon slags klass- eller maktanalys. Heta appbaserade startups ska inte behöva stå ut med kollektivavtal och annat tjafs som tryggar de anställdas löner och villkor.
De är framtiden. De lägger ut roliga kattvideor på Facebook och går med i Prideparaden. Kolla här, företaget har skrivit en kul grej i sociala medier, och där tog de precis ställning genom att skriva ”Alla människor är lika värda”. Förlåt, jag kanske är lika omodern som ironin jag använder men jag tar bra mycket hellre en trygg anställning och en vettig lön än virala inlägg på sociala medier.
De senaste tio åren har vi fullkomligen bombarderats med propaganda för att bli egenföretagare. Se bara på hur min generation och de yngre än mig har beskrivits. Det påstås att vi inte vill ha fasta anställningar, att vi gillar att hoppa runt och prova på saker.
Häng med nu: 2013 var ungdomsarbetslösheten över 25 procent. Hur många fasta anställningar tror du man erbjöds då? Medan vi ”provade på” jobb efter jobb och drömde om att få stanna kvar på en arbetsplats skrev tidningarna glatt om den unga generationen karriärister som om vi alla vore Blondinbella.
Än så länge har protesterna varit lågmälda. De som drabbats hårdast av ”delningsekonomin” och dess otrygghetsskapande effekt är traditionella knegaryrken. Städ, taxi och hemkörning. Men nu börjar allt fler tjänstemannayrken utmanas. Jag misstänker att det är då de riktigt stora protesterna kommer.
När it-konsulterna ersätts av en hungrig egenföretagare från den nya generationen karriärister som bara älskar att hoppa från arbetsplats till arbetsplats.
Ett hett tips då är att ladda ner någon app som ger dig facklig rådgivning, jag har på känn att det kommer behövas.