– Det handlar om rörmokaren som slitit ett helt liv, som kan ställa om för att bli yrkeslärare. Om undersköterskan som kan vidareutbilda sig till specialistundersköterska, sa Nordmark på en presskonferens.
Omställningsstödet är endel av den kritiserade las-överenskommelsen som reformerat arbetsrätten ”så att arbetsgivare får ökad flexibilitet och möjlighet att anpassa kompetensens efter behov”. Kritikerna har kallat överenskommelsen för en urholkning av Las och syftar bland annat på fler undantag från turordningsreglerna vid uppsägning.
Så, hur gick det för den historiska trygghetsreformen, som sades vara en vinst för arbetstagarsidan i överenskommelsen?
I en uppföljning till nuvarande regering rapporterar Centrala studiestödsnämnden, CSN, att handläggningstiderna är långa och bifallen hittills få, på grund av för få handläggare, högt söktryck och ett krångligt regelverk.
Hittills har 34 000 av drygt 69 000 ansökningar lett till beslut, varav 5 610 har bifallits, alltså drygt 16 procent av de handlagda ärendena.
Modedesignern Emelie Svensson, 44 år, studerar digital mönsterdesign i Malmö och är en av de som sökt omställningsstöd för hösten. Trots att utbildningen börjat och att hon lämnade in ansökan redan första halvtimmen efter att webbanmälan öppnade, väntar hon fortfarande på besked.
– Jag jobbade i Danmark i tio år och har behövt leta fram massor av gamla papper. Du ska ha jobbat minst 16 timmar i veckan, under 96 månader av 14 års arbetsliv. Försäkringskassan kopplades in och de har ytterligare en handläggningstid på 90 till 120 dagar, säger Emelie Svensson med en suck.
När kursstarten närmade sig och beslutet dröjde blev hon tipsad av en vän om en halvtidstjänst i en butik. Hon sökte och fick jobbet, men stressen över ekonomin gjorde att utbildningen fick en dålig start. Hon berättar att hon hade tankarna på pengar och fick svårt att hålla fokus – något hon till slut blev tvungen att förklara för sina lärare. Hon hoppas på att snart få besked, men vågar inte tro på att det går vägen.
I regeringens höstbudget fick CSN endast 110 miljoner i tillskott fram till 2025 för att klara det höga söktrycket, vilket är mindre än hälften av vad myndigheten begärt. Prognosen är ändå att handläggningstiderna kommer minska för de som ansöker under nästa år.
– Vi förstår att det inte hjälper de som väntar här och nu, men vi gör allt vi kan för att lämna besked så snabbt som möjligt, säger CSN:s pressekreterare.
Att CSN ska anställa fler handläggare och förenkla ett krångligt regelverk, som tycks ha sjösatts alltför hastigt, med långt under hälften av det uppskattade beloppet för att ro detta i hamn, hur går det ihop?
För att få svar på det har jag försökt nå utbildningsminister Mats Persson (L). Till en början kom kortfattade, men vänliga, svar från hans pressekreterare om att utbildningsministern har fullt upp, men att åtminstone ett skriftligt svar var ambitionen.
Efter att ha fått frågan i skrift om varför ”regeringen valt att inte tillmötesgå CSN:s uppskattning om resurser för att klara det nya omställningsstödet” blev det tyst, trots återkommande försök från min sida.
Två minuter efter deadline för den här krönikan kommer ett sms om att ”det tyvärr inte finns tid att hinna svara” och att utbildningsministern avböjer kommentar. En urskuldande pressekreterare hoppas på att kunna lämna ett svar framgent.
Så blev det med den trygghetsreformen.