När Sverigedemokraternas riksdagsledamöter, beväpnade med järnrör, skrek rasistiska och sexistiska glåpord på stan skyllde de efteråt på att de hade druckit. När troll som trott sig vara anonyma konfronteras med näthatet de utsatt andra för dyker alkoholen upp igen som förklaring till deras beteende. Vi har alla sett exempel på detta, både i offentligheten och i våra privatliv.
För femton år sedan beslutade Sveriges riksdag att Systembolaget skulle hålla öppet även på lördagar. Resultatet var att alkoholkonsumtionen ökade, liksom även rattfylla och misshandelsfall. Trots detta finns det politiker och opinionsbildare, främst till höger, som vill vidga öppettiderna eller släppa alkoholmonopolet helt. Jag kan bara gissa att det för dem är viktigare att kunna köpa en flaska dyr gin mitt i natten än att samhället fungerar väl.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det handlar nämligen inte bara om glåpord och våld – sådant tar vi till också utan alkoholens hjälp (även om spriten bevisligen underlättar.) Alkoholen gör oss också sjukare. Dricker man mycket så följer en rad olika sjukdomar, bland annat cancer. Om fler har tillgång till mer alkohol betyder det också att fler blir sjuka och färre får möjlighet att bidra till det gemensamma.
De goda nyheterna är att antalet ungdomar som dricker minskar. Jag tror att jag åldrades tio år av att bara skriva den meningen – vilket jag antar är en del av problemet. I Sverige har vi en kultur där den som inte dricker framstår som trist och grå. Ingen tvingade mig att supa mig full som tonåring, men ville jag gå på de roliga festerna var det alkohol som var inträdesbiljetten. Där kom tio år till.
Vi män dricker mer än andra. Vi bryter också mot lagen oftare än andra gör. Dessa två saker verkar gå hand i hand. Enligt Brottsförebyggande rådet är så många som 72 procent av manliga gärningsmän vid en misshandel berusade. Hos kvinnliga gärningsmän är siffran 45 procent. Över hälften av männen som begått sexualbrott har angett att de varit berusade under tillfället.
Det är inte alkoholens fel. Om du dricker så tar inte alkoholpartiklarna kontroll över din kropp och tvingar dig att göra saker du egentligen inte vill. Det som händer är att ditt omdöme försämras och att du slutar tänka på konsekvenserna av dina handlingar. Med andra ord, du gör det du vill men som du vanligtvis inte vågar på grund av vad det skulle kosta dig.
Vi lever redan i ett samhälle som ursäktar och tolererar mäns våld, och alkoholen gör problemet värre.
Hur ofta har det inte hänt att man varit ute på en klubb eller på fest och en man har druckit för mycket och blivit våldsam? Hur många gånger har samma sak hänt fast med en kvinna istället? Helt ärligt så känner jag mig väldigt sällan trygg när jag befinner mig i närheten av berusade män. Att kombinera machokultur med alkohol är som att skaka en flaska nitroglycerin. Det kan alla som varit ute en lördagskväll i centrum vittna om.
Jag är inte nykterist. Som den cyniker jag är tror jag inte heller ett förbud skulle lösa något. Däremot tror jag starkt på en kombination av hård reglering och normförändrande arbete. En färsk Sifo-undersökning visar att två tredjedelar av tillfrågade tycker att Systembolaget ska ha fortsatt monopol på alkoholförsäljning. Det är ett stöd som ökat med sjutton procent på tio år. Kombinera det med att unga dricker allt mindre och vi har förhoppningsvis en ljusare framtid framför oss.
Just ungas minskade alkoholkonsumtion är ganska intressant. Ironiskt nog tror flera experter att datorspel är ett av skälen till att det sups mindre bland unga. Där hör ni alla föräldrar – låt kidsen spela så spolar de kröken.