BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Så går en del av debatten. Ministern som skulle bygga hus men i stället satt och åt middag med ultranationalister fick avgå och det följdes av att fler politiker som läser Koranen fick eller valde att avsluta sina politiska uppdrag. En muslimsk politiker som valde att sluta motiverade sitt beslut med att det inte går att vara muslim och politiker i Sverige.
Det är ett oerhört stort demokratiskt problem om det är så och hela debatten är ytterligare ett tecken på att det råder ställningskrig mellan antagandet att det finns ett rätt och att det finns ett fel sätt att se på världen. Och från båda fronterna låter det likadant. Något som vi måste ta filosofin, den urgamla, till hjälp för att förstå, för inga kommunikationsteoretiker eller statsvetare i världen har hittills lyckats medla i kriget.
Filosofin är det bästa verktyget att bygga hållbara samhällen där alla får plats, för den slår inte fast, utan ställer frågor, och framför allt ifrågasätter den sanningar. Finns det ens något som är sant? Står det där skåpet verkligen där, eller är det bara en tanke som formats i mitt huvud? Och vissa saker måste vi bara vifta bort som nonsens.
Eller är filosofin kanske inte alls det bästa verktyget att bygga en bättre värld? Leder de filosofiska frågorna in oss på sidospår efter sidospår i stället för i mål och vems mål är det jag pratar om? Aj, det blir krångligt att filosofera.
På radion häromdagen diskuterade och undrade några lärda människor i Lund ifall vi blir bättre människor av att läsa skönlitteratur, alltså kan påhittade historier förfina oss eller gör filosofin ett bättre jobb?
Jag stod och lagade mat, så orden flöt in samtidigt som jag hackade, kryddade och stekte. Matlagning är ett skapande arbete som kräver fullt påslag i den vänstra hjärnhalvan och de tankar och svar som programmets lärda människor satte igång i mig överröstade nog en hel del ord och slutsatser. Nu ska jag inte fuska och lyssna igenom det igen, så du som är nyfiken på vad som sades får googla.
Kan påhittade berättelser, skönlitteratur, poesi, scenkonst och film, göra oss till godare människor, eller är det filosofins jobb, var frågan programmet ställde.
Jag kan inte påstå att jag är lärd fast jag har poäng både från akademiska och livets skolor. Så jag utgår ifrån mig själv: jag blir inte ett dugg godare av att läsa böcker, titta på filmer eller lyssna på musik. Men jag tror att världen blir en bättre och godare plats när människor möter varandra genom berättelser och musik, det politiken kallar kultur. Och jag tror också att en värld där frågor får utrymme att ställas, vridas och vändas på, i stället för att dogmer slås fast, blir en skönare plats för oss människor. Naturen skiter i vilket.
Vad gäller handtag, famntag, klapp eller kyss, så föredrar jag personligen att hälsa vänner med en lätt kram, nya vänner med ett handslag eller om det vankas förkylningar kan jag föreslå en lätt boxning med nävarna och en kvillrande fingervinkning i simultan bakåtrörelse både för den glada stämningen det ger, men också för smittorisken.