En av världens mest gillade tweets till dags dato tillhör Greta Thunberg. Tweeten lyder: ”yes, please do enlighten me. email me at smalldickenergy@getalife.com”. För den som inte är flytande i anglosaxiskt internetlingo betyder det ungefär ”du är en osäker tönt och borde skaffa ett liv”. Hon författade detta som svar till manlighetsinfluencern och provokatören Andrew Tate, som skrivit en tweet riktad till henne där han skröt om sina många bilar och deras utsläpp. Tate blev kort efter detta digitala meningsutbyte arresterad.
Rumänsk polis hade länge haft misstankar om att Andrew Tate och hans lillebror Tristan hållit på med oegentligheter i sitt lyxhem i en förort strax norr om Bukarest. I slutet av december 2022 slog de till och kunde häkta bröderna på god misstanke om bland annat trafficking. En vida spridd internet-vandringssägen säger att polisen i det videoklipp Tate bifogade i sin tweet till Thunberg kunde se pizzakartonger i bakgrunden och att de med hjälp av dessa kunde identifiera var Tate och brorsan befann sig. Thunberg twittrade kort efter gripandet ”så går det när man inte återvinner pizzakartonger”.
För att förstå varför hans miljontals fans inte ryggar i äckel av att han med stor sannolikhet bedrivit människohandel är det nödvändigt att förstå vad han blivit så uppburen för. Hans karriär började som flerfaldigt prisbelönt kampsportare, via en sejour i brittiska Big Brother till att bli internetkändis i den magnitud som endast blivit möjlig sedan TikTok invaderade våra liv. I sin roll som manfluencer kränger han ett manlighetsideal baserat på råstyrka, pengar, bilar och kuvade kvinnor. Han har kallat sig själv för misogyn, han tycker att kvinnor har ett eget ansvar när de blir våldtagna och att fler män borde ha svärd hemma. Andrew Tate är ett destillat av toxisk maskulinitet. I slutet av januari publicerade SVT dokumentären ”Manskulten Andrew Tate” där journalisten Matt Shea får en unik inblick i Tates ”war room”. En manlighetskurs för de allra mest hängivna fansen, där de för den nätta summan 5 000 dollar får slåss och tilldelas traffick:ade kvinnor hemma hos honom.
Samhället kring de miljontals som avgudar Tate sliter sina hår likt matadorerna inför tjuren Ferdinand. Föräldrar, skolor, journalister – ingen verkar kunna fälla Tate i männens ögon. Någonting som dock står klart är att ju mer etablissemanget diskuterar och fördömer honom, desto mer verkar hans popularitet växa. Det är egentligen en välkänd formel vars lösning hela tiden funnits framför ögonen på oss: vi måste ignorera honom.
Under det tidiga 00-talet, då man varnade för Sverigedemokraternas frammarsch, hörde man ibland förslaget ”tig ihjäl dem”. Att tiga ihjäl bråkstakar funkar nämligen. Alla som vuxit upp med bråkiga syskon vet att den som vinner är den som inte låter sig provoceras. När Twitter stängde av Donald Trump dalade hans popularitet som en snöflinga i februari. Problemet är bara att den metoden rimmar illa med klickonomin som styr alla vinklar och vrår av www. Tate rör upp känslor och känslor driver klick. Det är helt i linje med Silicon valley-kapitalismen att en figur som Tate ska härska och söndra.
Det är svårt att navigera i senkapitalismen som vuxen och kanske ännu svårare som identitetssökande ungdom. Allting är riggat för att tjäna pengar på en på något vis. Om du inte behöver betala för det så är det du som är varan. Men ett gratis råd till föräldrar och lärare som måste deala med Tate-fanatism i sin närhet är att inte mata den. Istället för att gå upp i spinn, reagera bara med ett avmätt ”jaha, se där”. •
För övrigt... Hur motbjudande det än låter, se ändå ”Manskulten Andre Tate” på SVT Play för att förstå någonting om vår samtid.