”Varför ska vi ha det så dyrt här nere?” suckar en skånsk bagare som precis stängt av sin ugn för att spara några kronor. ”Det borde jämnas ut, höjas lite där uppe och dras ner här!”. Det är morgon i Västerbotten och jag läser ett tidningsreportage om de förhatliga elområdena. Ni vet, de där zonerna som gör att elpriserna i södra och mellersta Sverige skjuter i höjden samtidigt som strömmen är nästan gratis uppe i norr. ”Jag tycker inte det känns rättvist!” dundrar en annan skånsk bagare, med kängan riktad mot norrländska företag som tydligen får konkurrensfördelar tack vare den billigare elen. ”Hela landet måste ju fungera!”. Jag läser, men känner mig inte särskilt solidarisk. Och varför skulle jag?
Hela landet måste fungera. Jo tack. Vi här uppe i norr är vana vid att säga just det. Ofta i samband med att ännu en ort blivit av med sjukvård, tandvård, äldreomsorg, barnomsorg, skola, apotek, bensinpumpar, sporthall, polis, fritidsgård eller kollektivtrafik. Som svar brukar vi få höra att man väljer ju faktiskt själv vart man vill bosätta sig. Att det nu plötsligt ropas på millimeterrättvisa känns faktiskt lite provocerande.
Får norrländska företag konkurrensfördelar genom billigare elräkningar under vinterhalvåret? Kanske det. Men en företagare i Kåbdalis skulle i sin tur kunna hävda att de sydsvenska företagen har gigantiska konkurrensfördelar året runt genom sitt geografiska läge och sin närhet till den europeiska marknaden. Jag är själv musiker, och råkar ut för den här snedvridna konkurrensen hela tiden. Ett rockband från Malmö kan köra till ett gig i Hamburg på 6 timmar, med en bränslekostnad på ungefär 700 kronor. Ska mitt band göra samma spelning krävs det 20 timmar i bil och 3 000 kronor i bensintanken. Konkurrensfördel för södern, minst sagt, men man bor där man bor och ibland biter det en i arslet. De geografiska förutsättningarna påverkar vardagen. Sånt är livet.
I stora delar av Götaland har man dessutom inte ens vinter längre. Klimatförändringarna har medfört att orter som Malmö och Göteborg numera går direkt från höst till vår, och det säger ju sig själv att ett hushåll i Kurravaara (i skrivande stund -22 grader) förbrukar mer elektricitet än ett hushåll i Lund (i skrivande stund +9 grader). Skulle elpriserna se likadana ut över hela landet skulle det med andra ord inte bli rättvist ändå.
Till syvende och sist är det ganska enkelt. Norrlandslänen har betalat ett högt pris för att elektrifiera Sverige. Nästan hälften av all svensk elektricitet kommer från de strypta och uppdämda norrlandsälvarna. Men också merparten av all svensk vindkraft produceras i norr. Från mina föräldrars köksfönster ser jag Europas största landbaserade vindkraftspark breda ut sig. 600 gigantiska vindsnurror med en kapacitet att producera 12 TWh elektricitet, nästan en tiondel av Sveriges totala elproduktion.
Sverige har olika elprisområden som en konsekvens av var elen tillverkas. Och var den förbrukas. Men elområdena infördes också för att synliggöra var det finns behov av ökad elproduktion. Så börja bygga. Det blåser bra i Götaland också. Och hela landet måste ju fungera.
För övrigt … anser jag att julkalendern är ett barnprogram som vuxna människor inte ska ha någon åsikt om.