Och han säger det.
”I noo nooothing”.
Vilket givetvis blir fel det också när han envist förnekar chefens hästspelande inför de som ska betala ut pengarna.
Anders Borg visste inget. Reinfeldt hade självklart ingen detaljkunskap och andra ministrar diskuterade aldrig Vattenfalls och Sveriges största industriaffär på träffarna i korridorerna på Rosenbad. Ingen utom Maud Olofsson, som ju har avgått och därför inte ens behöver säga ”I noo nooothing”. Hon bara vägrar att prata.
Själv tycker jag att skandalen Nuon bara är sista spiken i skandalen Vattenfall. Ett förstört statligt bolag (det är S som lät det ske under Göran Perssons senare år).Vattenfall fick expandera och bli Europas smutsigaste energibolag därför att svenska staten, det vill säga S-regeringen lockades av expansion som idé. Svenska ingenjörer skulle göra även kolkraften renare.
Det är en intressant självbild som politiken och styrelsen för bolaget visar upp. Med statligt ägande i grunden har man kunnat ha en enorm expansion (statliga bolagslån blir billiga) och samtidigt misslyckats helt med att göra framtidsinvesteringar. Man har bara köpt det gamla som andra har velat lämna. Man har köpt kol och gas – som om klimatfrågan överhuvudtaget inte existerade.
Visst är det avslöjande.
Dessa mäktiga herrar (jo, det var mest herrar då) klarade inte av den enklaste framtidsanalysen.
Den om jordens klimat och energifrågan.
Det är klart att S nu driver KU- förhören ihop med framförallt MP för att visa på alliansregeringens tafatta hantering av hundra miljarder kronor. All den ansvarsfullhet som Anders Borg pratar om försvinner i ett ” I noo nooothing”.
Men lika viktigt är att komma ihåg att det gäller även utfrågarna.
KU-förhör är viktiga av andra orsaker.
Sverige måste skaffa sig ett offentligt förhör, en utfrågningsdomstol där ministrar, tjänstemän och andra tvingas berätta under en lag om mened vad de har varit med om. I dag är det inte så. Du kan i princip gå till ett KU-förhör och blåljuga. Du vet inget, har inte sett något, har inte hört något och aldrig sagt något…
KU har ingen dömande funktion och ingen annan tar heller upp de märkligheter som KU får fram. Det gör demokratin svagare.
För självklart kan opposition då använda KU som del i en valrörelse, liksom förra oppositionen gjorde. Ministrar som pressas i utfrågning är bra media. Men om det bara stannar vid det – om KU inte blir allvar – så blir demokratin lätt lite förlöjligad av sig själv.
Ett självklart problem är att en före detta minister kan säga att hon inte vill prata. Som om åren då man har haft det yttersta ansvaret, ett ansvar man har fått av medborgarna, plötsligt försvinner när man avgår.
Att vara folkvald är en oerhörd ära. Bland de viktigaste uppdrag man kan få.
Om man behandlar det som något som man kan kasta av sig vid ett karriärs-byte har man missuppfattat vad demokratin handlar om. Det är inte byte av en vd-post. Det är inte ett hopp i karriären. Rättare sagt, när det blir det avslöjar den politikern sitt rätta ansikte.
Man kan bli PR-konsult efter en statsministertid. Man kan bli bankman efter en näringsministerpost. Man kan även bli knuten till investmentbolag, vilket en radda ministrar nu står på tur att bli. Men man kan inte frånsäga sig sitt ansvar för det man har gjort som folkvald. Man kan inte ens frånsäga sig ansvaret för att inte aktivt ha försökt få veta.
De här orden finns inte på riktigt om man tror på demokrati.
”I noo nooothing”.