Spritter det till av förväntan när du ser dig själv vara på väg till marknaden med en välfylld plånbok? Du tänker dig kanske göra smarta fynd, ha kul och träffa folk. För våra förfäder var detta med marknader viktiga, det var där man kunde skaffa sig det man behövde men inte själv hade av boskap, ägg och sådant, och betala med det man hade överskott av, som kanske tjära eller äpplen. Och så kunde man skaffa jobb som piga eller dräng åt sina barn. Eller kunde man anställa någon om man behövde ha hjälp i hemmanet och hade resurser till det.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Så var det ju tillfälle till fest, och flaskan åkte fram för att dela med vänner, och så passade man gärna på att göra upp med knytnävarna med de man hade något otalt med. Och så var det ju ett strålande tillfälle att träffa de man sällan fick tillfälle att möta. För folk kom ju långa vägar för att gå på marknad.
I dag blir marknaden något annat, något diffust som handlar om pengar och pengarnas makt. Vi får höra förtroendevalda och offentliga tjänstemän förklara att de är maktlösa i sin uppgift att värna de utsatta samhällsmedborgarnas intressen då marknadskrafterna är för starka. Många har fått uppleva att deras livsdrömmar inte kan bli uppfyllda därför att bostäder ha blivit för dyra på grund av att marknadskrafterna drivit upp priserna, eller att marknaden har gjort att arbetstillfällen försvinner.
Frågan är ju vad alternativet är. Att marknadsekonomin har sina stora brister är ju uppenbart, jakten på att skapa mesta möjliga vinst har drivit mänskligheten till att producera produkter som har varit fördärvliga för enskilda människor och för vår värld. Men de självklara alternativen saknas, de samhällsexperiment vi kan se av planekonomi, som kommunismen, har varit minst sagt mindre lyckade. Både för människors välfärd eller frihet.
Så kanske får vi acceptera att det är marknadskrafterna som i mångt och mycket styr. Men minns att du som konsument därmed har makt. Du väljer var du öppnar din plånbok.
När du går bland marknadsstånden och väljer och vrakar, så kan du välja med fler parameterar än att få så mycket som möjligt för dina kronor, så kan du göra skillnad!
Väljer du det stånd som säljer plastpåsar som är miljöanpassade i stället för att välja de billiga, så tackar vår planet dig!
Du kan göra skillnad. Och tillsammans kan vi göra stor skillnad.
På så sätt kan vi återvända till det som en gång var marknadsdagarnas själ, att bygga ett samhälle med gemensamt ansvar, att mötas och uppleva en gemenskap som är mer än att tjäna så mycket pengar som möjligt!
Per Schmidt är kyrkoherde
i Svenska kyrkan i Hällefors Hjulsjö