BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Balans” har varit ett ideal åtminstone sedan människan blev förmögen att nedteckna sådana. Det finns i alla religioner, i koncept som yin och yang, i växlingen mellan att fasta och frossa, och så vidare. Det är på ett sätt svårt att ha invändningar mot strävan efter balans. Vad är alternativet? För mycket eller för lite. Men kanske kan definitionen av ”jämvikt” ge en ledtråd till det problem som ryms.
”Ett system sägs vara i jämvikt när de förändrande processer som finns (krafter, kemiska reaktioner) förhåller sig till varandra på ett sådant sätt att systemet förblir oförändrat med tiden.” Systemet förblir oförändrat. När balansen är perfekt händer – ingenting.
Däremot ger kampen för att ta sig till denna ideala stiltje upphov till massiv stress.
”Den enda gången jag kände mig lugn var när jag låg vaken klockan tre på natten. Mina barn sov och jag kunde uppenbarligen inte ringa några samtal, jag kunde bara tänka och andas”, berättade presidentdottern Ivanka Trump nyligen, i ett anförande där även hon var inne på work-life-balance.
Den perfekta balansen är något kvinnor i alla läger förväntas eftersträva. Ivanka Trumps poäng var att hon till slut insåg att det var lönlöst, och gav upp. Samma sak gäller Elizabeth Gilbert, författare till balansbibeln ”Eat, Pray, Love”. Plötsligt gick det upp för henne att ”balans” har ”kommit att bli farligt likt 'perfekt', ett annat ord kvinnor använder som vapen mot sig själva och varandra”, skriver Gilbert i ett blogginlägg.
För det är ju inte så att allt ska balanseras. Det är kvinnolivet. Arbete, fritid – och det inre. Det är wellbeing och wellness och mindfullness och meditation och föreställningar som låter som hämtade från antikens humoralpatologilära, den som gick ut på att vara vid sunda vätskor.
”Här är boken för alla kvinnor som vill laga mat för att hålla kroppen i hormonell balans, hjärnan alert och ge livsglädjen en rejäl skjuts!”, presenteras exempelvis ”Mat för hormonell balans”, en av landets för tillfället bäst säljande kokböcker.
Balanshetsen är den senaste i en lång tradition av målbilder med det egentliga syftet att få kvinnor att fokusera på något annat än betalt arbete, och i stället satsa på att bli mer attraktiva på relationsmarknaden.
Smal, vältränad, harmonisk – allt är plus på samma bli gift-lista. Enligt den borgerliga logik som fick fäste på 1800-talet var kvinnans plats i hemmet. Det lilla livets nav, redo att bädda vadd kring mannens ambitioner och i relationer. Hon passiv och kompenserande, han handlingskraftig och viljestark. Dagens arbetsmarknad ställer höga krav på alla. I det läget får kvinnor höra att de inte bara ska ta ansvar för jobb och familj. Hormoner och tarmflora måste också balanseras! Innan man får gå och lägga sig ska man varva nästa dags lunchsallad i en glasburk, randigt och hälsosamt och fint ska det vara.
I retoriken kring välmåendeinvesteringar heter att det är något man gör för sin egen skull. Det finns skäl att ifrågasätta det, men även om det skulle vara sant: Vad ska allt detta välmående i så fall leda till?
Tänk om det bara är bättre att bara skita i balansen, och satsa fullt ut på det man verkligen trivs med. Hur skevt det än kan kännas.