Minns du var du befann dig och vad du gjorde när tvillingtornen rasade den 11 september 2001? Jag minns. Jag var på jobbet och trots att det var en av de stressigaste stunderna, just inför pressläggning, stannade allt arbete av. Vi samlades runt en tv-skärm och försökte ta in.
Varje gång världen drabbas av ett terrordåd är det ju lika svårt. Att ta in. Alla civila dödade. Skräcken, att vi alla är potentiella måltavlor för terror.
Nu har det snart gått 20 år. Och vi kan konstatera att gränser kom att förflyttas i världen. Det som tidigare varit otänkbart blev en ny verklighet när ”kriget mot terror” rullades ut. Och det gick fort.
Diskussioner om terrorbrott hade pågått i 30 år – utan att det varit möjligt att hitta internationella överenskommelser av definitioner. Men plötsligt efter den 11 september gick det att enas om begreppet på runt sju veckor. Det var en moralisk paniksituation som började med att USA:s dåvarande president George W Bush den 26 oktober 2001 skrev ett brev till EU-kommissonens dåvarande ordförande Romano Prodi, i vilket Bush listade 41 punkter som han ville att EU skulle ställa upp på i kriget mot terrorismen. Flertalet av punkterna infördes i EU:s rambeslut om straff för terroristbrott.
Kriminologen Janne Flyghed är en av en rad kritiker som kallat terroristlagstiftningen luddig och hävdar att den borde avskaffas. Brott som misshandel, kidnappning och mord var ju straffbara redan innan. Med nuvarande lagstiftning finns det inget som säger att en politisk demonstration som blir våldsam inte kan definieras som terrorism. Skillnaden är att med terroristmotiv skärps straffskalan och möjligheten till polisiära åtgärder. Terrorlagen har också genom sin vaga skrivning öppnat upp för ”guilt by association”, att skuldbeläggas för något man associeras med.
Var jag befann mig när drönare drabbade civila i Afghanistan vet jag inte. Var jag befann mig när misstänkta ”illegala kombattanter” fördes till Guantánamo eller något hemligt fängelse i världen utan rättegång vet jag inte heller. Eller var jag gjorde när tortyr användes – lagligt – mot misstänkta terrorister.
Trots att militärbudgetar chockhöjdes och människorättsbrott legaliserades har det inte varit möjligt att rycka undan mattan för varken terrorister eller deras sympatisörer.
I veckans tidning sammanfattar vi hur dammluckorna öppnades och vad som faktiskt förändrats under de 20 åren.
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.