Lite under radarn pågår ett nytt piratkrig. Nu är det varken musik- eller film- och inte heller datorspelsindustrin som känner sig plundrad. Utan det gäller rätten att sprida vetenskapliga artiklar.
Skuggbibliotek, lyder den mer poetiska benämningen. Men lika ofta beskrivs Sci-Hub som ”The Pirate Bay fast för forskning”. Säg den forskare som inte redan dragit nytta av dess tjänster.
Nästan alla är överens om att det rådande systemet för vetenskaplig publicering är genomruttet. Universitetsbibliotek mjölkas på pengar av förlag som hävdar rätten till forskning som redan en gång har finansierats med skattepengar. Forskare tvingas spela med eftersom det saknas andra sätt att meritera sig än att jobba gratis åt de tre förlagen Elsevier, Springer och Wiley. Där snackar vi vinstmarginaler långt högre än i Hollywood, rentav högre än hos techföretagen i Kalifornien. Så lita på att rättighetshavarna är beredda att satsa allt på att försöka sänka Sci-Hub.
Som med många andra fildelningssidor, har även Sci-Hub lyckats stanna till näts genom att hoppa mellan domäner. Under flera år användes adressen sci-hub.se, men i slutet av januari avaktiverades detta domännamn av svenska Internetstiftelsen. Åtminstone enligt Sci-Hubs talesperson Alexandra Elbakjan. Saken fick noll uppmärksamhet i svensk press.
Om det stämmer att Internetstiftelsen har agerat mot Sci-Hub är det anmärkningsvärt. För det är inte många år sedan som de stod upp emot påtryckningar om att agera mot The Pirate Bay, ända tills Svea hovrätt år 2016 beslutade att ”förverka” domännamnet thepiratebay.se, varpå det tillföll staten. Domänen stängdes, The Pirate Bay hoppade till nästa adress, precis som Sci-Hub har gjort nu.
Den gången valde alltså Internetstiftelsen att överklaga. Klart och tydligt framhöll stiftelsen att den ser sin roll som att administrera tilldelningen av domännamn, inte att sätta sig till doms över innehållet på webbservrar. Det var en klok linje. Står Internetstiftelsen fast vid den?