”Du ska ha den här”.
Menyn var självklart slarvigt skriven med whiteboardpenna på väggarna.
Kanske borde jag inte ha höjt ögonbrynet när jag vid bordet bredvid senare hörde hur kyparen beskrev ett vitt vin från menyn som ”urinprovs-gult”. I nästa andetag sträckte han sig mot mig och langade över en slickepott för att jag skulle få upp det sista från tallriken.
”Du ser ut att behöva en sån här …”
Genom åren har resesajter skrivits otal listor i stil med ”Världens märkligaste restauranger”. Om Ninja-krogen i New York, där det hoppar fram japanska krigare när du äter, eller krogkedjan Modern toilet i Taiwan, där du sitter på toaletter, serveras rätter i pottor, och glassen ser ut som bajs.
En personlig knäppfavorit, som jag dessvärre aldrig besökt, är krogen Condoms and cabbages i Thailand. De marknadsför inte bara kondomer (hela lokalen är dekorerad med latex-strutarna), utan serverar även mat som ”garanterat inte gör dig gravid”.
Orsaken: Grundaren tycker att ”preventivmedel ska vara lika tillgängligt och lätt att köpa som grönsaker på marknaden!”
Det är så skruvat att det knappt går att parodiera.
I den nya säsongen av Varan-TV gör det återuppväckta humorgänget ändå ett försök att skoja med den allt mer konceptuella och pretentiösa restaurangbranschen.
I sketchen ”MAT TOTAL” låter de krögaren säga att mat egentligen bara handlar om två saker: Den ska berätta någonting, och den ska vara en upplevelse.
Han ställer sig frågan: ”Vad har maten på tallriken varit med om? Vad kan råvaran berätta?”.
Sedan utsätter han gästerna för samma behandling.
En besökare som ska äta rädisor grävs exempelvis ner i en pallkrage för att sedan ryckas upp ur jorden just i samma ögonblick primören proppas in i hans mun. En annan får ligga på folie med salt och socker över sig i ett dygn innan han får smaka gravad lax. En tredje får näsan upptejpad till ett tryne innan han elchockas som en gris på väg till slakten.
Men värst är gästen som kokas illröd levande innan hans rygg knäcks, exakt som en hummer.
”Vi vill att gästen ska känna smaken av ett narrativ på tallriken”, konstaterar kocken.
Det är rätt kul, men överträffar bara knappt verkligheten.
På restaurangen Punk Royal i Stockholm serveras en rätt med en cigarettfimp intill på fatet. Vinet fås i medicinsprutor och på Tripadvisor ser jag att en gäst fått mat i hundskål som åts med händerna. En annan har fått sin förrätt (ett skum) serverat på en scotch brite-svamp.
”Väldigt skönt ställe med galna upptåg”, sammanfattar användaren Ronnie.
Frågan är bara när gästerna kommer att tröttna på de allt mer krystade tilltagen och den plågsamt självmedvetna ”chill bro”-stilen?
Urinprovs-kyparen förlät jag snabbt, för maten var faktiskt slickepottgod. Dessutom drabbades jag av insikten att det givetvis är mitt fel att det blivit såhär.
Störiga stockholmare som jag själv är främsta orsaken till att det gått sådan inflation i upplevelsen ”fin restaurang” att premiumkrogarna nu måste konkurrera med något annat än god mat, molekylär gastronomi och fermenterat skum.
Exempelvis genom att låta personalen vara aggressivt avslappnad och kallar vinet för ”funky” och sånt trams.
Förlåt!