Dagarna börjar för tidigt. Det är inte bara jag som tycker det. Och snart blir det värre. Den 30 oktober inleds vintertid. Morgonen börjar ännu en timme tidigare, för att fånga det ljus som (i vissa fall) finns då. Men det är helt fel tänkt, enligt forskare som intresserat sig för ämnet.
Vi skulle må bättre av att hålla fast vid sommartid, året om. Enligt den brittiske forskaren Mayer Hillman, som kämpar mot vintertid, skulle sommartid året om ge oss ungefär 300 timmar extra dagsljus per vuxen och år, och 200 extra timmar för barnen som lägger sig tidigare. Få saker kan så enkelt – och helt utan kostnad – förbättra hälsan hos nästan hela befolkningen, menar han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det är egentligen vansinnigt att det pågår. Varför ska man börja skolan klockan åtta? I synnerhet för tonåringar, som på grund av hormonförändringar har ett större sömnbehov och ett fördröjt dygn, är det helt fel. Tonåringar beräknas ha ett sömnunderskott på i genomsnitt tio timmar i veckan. Brittiska forskare har visat att tonåringar bör börja skolan tidigast klockan tio, helst klockan elva.
Det enda hoppet att få något sådant till stånd vore väl om det kunde ha positiv effekt på alla politikers besatthet, Pisa-rankningen. Men vet ni vad? Det skulle det förmodligen! Enligt forskargruppen skulle skolresultaten förbättras med tio procent om skolan började vid tio, istället för vid åtta. Danska skolor som infört flexibel skoldag (vilket i praktiken innebär senare dagar, eftersom det är vad de flesta väljer) har noterat bättre betyg.
Att behovet av sömn varierar med ålder framkom återigen nyligen i en stor svensk studie av 251 kvinnors sömn. De äldre sov på pappret sämre, men upplevde ändå att de sov bättre. Skälet till det, spekulerar sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt i en intervju med SVT, är att också stress också spelar in.
Utöver jobb har kvinnor också ”mer chefsansvar i sociala frågor”. När barnen vuxit upp minskar den stressen.
Precis som allt annat är sömn status. Prestation. Att sova bra är hälsosamt, ett ideal. Men det är inte bra att sova för bra, att vara exempelvis tonåring. Då sover man bort sina dagar och ja – ni vet. Är lat.
Bonniers konsthall visar för tillfället utställningen Insomnia, om ”sömnlöshet som kulturellt symptom”. Här finns den upphöjda sömnlösheten, den som leder till skapande. Ångest som leder någon vart. Det är något helt annat än att gå miste om sina timmar för att man vankar av och an med ett litet gnälligt barn, eller för att tankarna på räkningar håller en vaken.
Inom näringslivet är det vanligt att berömma sig för att sova max fem timmar per natt. När det är självvalt är det ”starkt” att stå emot behovet. Det räcker inte att springa maraton. Kroppen ska pressas dygnet runt.
Men varför göra det svårare än vad det redan är? Vi borde alla sova så mycket vi bara kan, och sluta hindra varandra från att göra det. Att avskaffa vintertid vore en bra början.