Inga attraktioner eller butiker hölls öppna och besökarna la blommor vid minnesplatsen, som utmärktes med en stor blomsterkrans i form av ett hjärta.
Bara två dagar senare sattes attraktionerna igång igen och spelstånd öppnades. Då fanns inte ett spår av olyckan. Blommorna som omsorgsfullt placerats ut för att hedra minnet av den döda kvinnan hade plockats ned och flyttats utanför parkens område.
”Jetline ligger mitt i parken och syns från många av våra attraktioner. Vi har givetvis valt att hålla Jetline stängt tills utredningen är klar, men i övrigt är vår ambition att parken ska vara som vanligt för våra besökare”, säger vd Jan Eriksson till Expressen.
Nöjesparkens kommunikation utåt har präglats av allvar och formuleringar som ”…det finns ett före och ett efter”.
”Vi lever för att skapa härliga familjeminnen och det vill vi fortsätta göra”, säger vd:n i en intervju för Expressen TV, som förklaring till att parken öppnat så snart igen.
Närmast sanningen är nog ändå det Eriksson sa tidigare, att det ”ska vara som vanligt för våra besökare”. Tid för sorg och eftertanke genererar nämligen inga ytterligare miljoner för Parks and Resorts ägare, syskonen Helena och Johan Tidstrand och Mattias Banker, som drar in en mille om dagen på sina parker, där Gröna lund är imperiets guldklimp.
Johan Tidstrand lever ett liv i sällan skådad lyx. Bilintresserad som han är finns 31 Cadillac av ett värde på omkring 20 miljoner kronor i garaget, till exempel.
När vännen och delägaren Mattias Banker firade sin 40-årsdag gav Tidstrand honom en rymdresa till ett värde av 1,6 miljoner kronor i present.
Systern Helena är en mer passiv delägare, men med aktieutdelningar och tidigare försäljning av Clas Ohlson-aktier, som syskonen ärvde från sin mamma Gunilla Tidstrand, har också hon råd med lyxliv och är god för flera hundra miljoner kronor.
Åtta dagars nedstängning, två dagar i stillhet, en blomsterkrans för att hedra den avlidna och sedan ”business as usual” – är det vad ett människoliv är värt? Med tanke på ägarnas ekonomiska välmående känns det, milt uttryckt, väl futtigt.
”l koncernen är den största risken, ur ett ekonomiskt perspektiv, om en allvarlig olycka/incident skulle inträffa och konsekvenserna därav”, står det i Parks and Resorts senaste årsredovisning.
Och kanske är det just det ekonomiska perspektivet som verkligen betyder något för Gröna lunds ägare, i alla fall mer än människoliv och glada familjeminnen?
Efter olyckan har tidigare anställda på Parks and Resorts parker (de äger även Kolmården, Skara Sommarland och Furuvik) gått ut med att säkerheten inte sätts i första rummet, även om det är bilden utåt.
”Det har hänt flera olyckor genom åren men ändå tar man inte säkerheten på allvar. Jag hade idéer om vad man borde göra men fick inte gehör hos cheferna…Så fort något kostade pengar så sa de nej. Image går före säkerhet”, menar en tidigare attraktionstekniker i en intervju för SvD Näringsliv.
Ytterligare en tidigare anställd servicetekniker uppger för Aftonbladet att hen endast fick en dags utbildning innan hen blev ansvarig för att kontrollera åkattraktioner och förväntades kunna byta hjul.
Förra året rymde fem schimpanser från Furuvik och tre sköts till döds. Sommaren 2022 skadades två anställda vid olika tillfällen av en attraktion på Skara Sommarland och en tioårig pojke skadades allvarligt när han ramlade ur en karusell. 2012 dödades en djurskötare i varghägnet på Kolmården.
”Ville man stänga en karusell en dag för reparationer behövde man kämpa och stå på sig… Det är jättedålig image att stänga en karusell en dag”, fortsätter den tidigare attraktionsteknikern i SvD Näringsliv.
Kanske ägarna ska dra ned lite på imagetänket, Cadillacs och rymdresor och låta säkerheten gå först på riktigt? Låta den få kosta alltså. Och när något ändå sker, låta bli att städa undan spåren av det människoliv som gått till spillo.