Den svenska välfärden står inför flera utmaningar. Vi har en sjukvård där personalen går på knäna på grund av de usla arbetsvillkoren. Som sjukvårdspersonal består vardagen av att hjälpa andra. Det kan handla om att trösta en anhörig som precis förlorat sin mor på äldreboendet, dela minnen då ett nytt barn föds eller helt enkelt vårda den andre när man är som svagast.
Livet som sjukvårdspersonal är inte bara präglat av mörker utan också av glädje. Man ser hur patienterna återhämtar sig och blir friska för att sedan skrivas ut.
Den svenska sjukvården är bra på många saker, men det finns även stora brister inom den. De usla arbetsvillkoren och de låga lönerna har bidragit till den personalbrist som råder inom vården. Överbeläggningar och långa operationstider är något som allt fler patienter påverkas av. När sjukvårdspersonalen går på knäna påverkas även samhället.
Även om jag jobbat flera år inom vården måste jag medge att jag som blivande sjuksköterskestudent känner mig orolig. Jag känner mig orolig för att behöva välja bort mitt drömyrke på grund av de usla arbetsvillkoren. Jag ser hur vänner som jobbar inom vården beskriver en vardag som alltmer präglas av stress. Vänner som ställs inför utmaningar att behöva välja mellan jobbet och sin egen hälsa. Tanken på att inom några månader vara en färdig sjuksköterska får mig att fundera på hur länge kroppen kommer kunna klara av att jobba i en sådan miljö. Kommer jag, likt många andra vårdpersonal, behöva byta yrke efter en viss tid till följd av de usla arbetsvillkoren. Eller kommer vi se en förbättring inom snar tid, för personer som jobbar inom den svenska sjukvården.
Enligt Dagens samhälle beräknas det att välfärdsbolagen gjorde cirka 6 miljarder kronor i vinst år 2015. Det är 6 miljarder som kunde återinvesteras i vård, omsorg och skola men som i stället gick som vinst till kapitalbolagen. Det är pengar som kunde ha gått till att anställa fler inom vården, höja lönerna för den underbetalda personalen. Pengar som kunde gå till att satsa mer i vår välfärd som alltmer försämrats.
Många gånger hör jag hur man i de politiska debatterna säger sig vilja förbättra sjukvården samtidigt som man inte vill garantera att våra skattepengar går till just välfärden. Frågan om att sätta stopp för vinster i välfärden är viktig, inte minst för att värna om den svenska modellen som länge speglat vårt samhälle.
De långa kötiderna och bristerna som finns inom välfärden har bidragit till att allt fler personer tar en privat sjukvårdsförsäkring och därmed slipper de långa vårdköerna. Den svenska modellen för hälso- och sjukvården som går ut på att personer med ”störst behov går först” är något som alltmer har börjat försvinna. Den utveckling som vi nu ser inom den svenska välfärden är skrämmande.
Det är hög tid att regeringen och övriga partier värnar om den svenska modellen, ser till att sätta stoppa för vinster i välfärden och tar tag i de utmaningar som finns inom svensk sjukvård.