Putin har all anledning att vara nöjd med utvecklingen. För Sveriges framtid är det mindre roligt.
Sveriges möjlighet bestod i att vi kunde använda landets vattenkraft, de bästa av de gamla avskrivna kärnreaktorerna och utbyggnad av Europas billigaste vindkraft för att ersätta fossila bränslen i transportsektorn och industrin. Andra länder som också kan bygga billig sol- och vindel har inte samma omedelbara möjlighet. De måste först använda många år för att bygga ut sol- och vindel för att ersätta fossil elproduktion. Det är ju inte ekonomiskt rimligt att använda fossilbränslen för att producera el och samtidigt använda el för att ersätta fossila bränslen.
Kommissionens REPowerEU-strategi för att möta klimathotet, beroendet av Rysslands kärnbränsle och fossila energi och samtidigt vitalisera Europas industri är både rationell och tydlig: Hushållen ska energieffektivisera, sätta solceller på taken och ersätta gasvärme med värmepumpar. Myndigheterna ska snabba upp tillståndsprocesserna för sol- och vind-el liksom elledningar. Industrin ska ersätta fossila bränslen med förnybar el och med vätgas producerad av billig förnybar el.
Sverige låg bäst till i EU. Vi hade kommit långt i att effektivisera, hade mycket värmepumpar och ingen uppvärmning med fossil, rysk gas. Vi kunde ta itu med industrin och transporterna. Den politiska risken för investerare i Sverige var låg, den är ”0”, sade en del – då. Hundratal miljarder av investeringar planerades i Sverige
Energipriskrisen 2022 bevisade Sveriges styrka. När fransk kärnkraft drabbades av tekniska problem och tappade över 80 TWh i årsproduktion gick Frankrike från att ha varit världens största elexportör 2021 till att bli nettoimportör år 2022. Eftersom den heta torra sommaren dessutom gjorde att Europa förlorade 60 TWh vattenkraft ökade Europa den fossila elproduktionen trots att Rysslands invasion i Ukraina gjorde att importmöjligheterna minskade och bränslepriserna steg.
Ryssland njöt av att de fick bättre betalt för sin export.
Två länder i Europa kunde ändå hjälpa grannländerna genom att öka sin export av el. Sverige, som blev Europas största exportör. Dessutom Tyskland, vars snabbt växande produktion av sol- och vindel gjort att man hade många gamla kraftverk med ledig kapacitet som gjorde att man kunde bli EU:s näst största exportör av el. Svensk och tysk energipolitik blev därmed också Rysslands värsta fiende.
Sveriges industriella möjligheter ledde till en serie planer för att bygga ut vindkraft på land och till havs. Världens vindkraftsindustri utvecklade projekt och pensionsfonderna utvecklade finansieringsmodeller för Sverige. Batteritillverkning för svensk och europeisk bilindustri kunde byggas i Sverige, för här fanns fossilfri el och metaller. Svensk järnmalm skulle i framtiden kunna kunna förädlas till stål i Sverige – för nu skulle man göra det med vätgas producerad i Sverige istället för med importerat kol.
Så trots att till och med södra Sveriges elpris var lägre än elpriset i något elområde i EU utanför Sverige drevs kampanjen att elpriset i Sverige blivit högt därför att vi här stängt olönsamma kärnkraftverk. Politiken som skulle befria EU från beroendet av ryska bränslen, minska klimatförändringarna och stärka EU:s industri – den påstod Putin var orsaken till Europas energipriser och han fick medhåll av många i Sverige.
För att stoppa utvecklingen i Sverige stoppades först den billiga vindkrafts-utbyggnaden på land. Sedan försämrades möjligheterna till utbyggnad till havs och regeringen, till och med saboterar för företagen genom att lova beslut om tillstånd som sedan skjuts upp.
Dyr subventionerad kärnkraft gör att man inte kan få lönsamhet i ny osubventionerad vindkraft
Regeringen tog bort stödet till elbilar, sänkte reduktionsplikten på fossila bränslen och sänkte skatten på fossila drivmedel, samtidigt som man höjde skatten på el. Därmed bromsade man elektrifieringen och ökade förbränningen av imponerad fossil olja.
För att ytterligare ta bort investeringsviljan i billig elproduktion kom sedan löften och styrmedel för att subventionera kärnkraftsel som kostar många gånger mer än sol- och vindel. Dyr subventionerad kärnkraft gör att man inte kan få lönsamhet i ny osubventionerad vindkraft.
Eftersom förslaget säger att subventionen skall betalas genom en elskatt på all elkonsumtion blir elkostnaden för industrin högt beskattad. Det avskräcker också från investeringar som förutsätter låga elkostnader.
Som ett resultat har stora delar av den industriella utvecklingen i Sverige nu stoppats: Det blir ingen tillverkning av batterikomponenter i Borlänge. Ingen flygbränsleproduktion vid Forsmark och ingen i Sollefteå. Ørsted har avbrutit bygget av en elektrometanolfabrik i Ö-vik. Batterifabriken i Mariestad har skjutits på framtiden. Hybrit-projektet för fossilfritt stål skjutits upp ett decennium. Grundaren av Heart Aerospace som utvecklat elektriska flygplan i Göteborg flyttar till USA.
Sveriges försprång minskar. Vi har gått från att vara ett land där den politiska risken var ”0” till ett land där den politiska risken är ”1”. ”Politiken är irrationell och oförutsägbar. Vi investerar inte där nu”, sade en företrädare för ett par av världens stora fonder. Vi får se om Northvolt klarar att hitta nya finansiärer.
Det är inte bra för Sverige, EU eller Ukraina. Men en stor framgång för Putin som kan finansiera mer vapen.