Tidningsläsarna sitter för sig i läsrummet som öppnar redan klockan åtta på morgonen. Via nätet har besökarna tillgång till tidningar från hela världen på många olika språk. Oftast sitter någon och läser utländska tidningar på nätet när jag slår mig ner med en lokaltidning.
Utlåningen går ner men antalet besök på biblioteket blir fler. Användningen av datorer har ökat enormt under de senaste åren. De datorer som finns är bokade nästan jämt, oftast av studenter som inte har egna. Även äldre har upptäckt fördelen med att använda den elektroniska utrustningen i huset, datorer, fax, skrivare och kopieringsapparat.
Biblioteket spelar en viktig social roll och läshörnorna har byggts ut. Det finns olika sittplatser med allt från enkla stolar till sittgrupper med soffor och fåtöljer. Böckerna är fortfarande det huvudsakliga men det finns bord med enkla spel också. Barnens hörna har fått ett litet fint lekrum för dem som har svårt att sitta stilla.
Fackböckerna finns på övervåningen där det finns skrivbord så att många kan studera samtidigt. Ibland bjuds författare in att hålla föredrag.
Det finns ett stort urval av tidskrifter. Nu när risken finns att stödet till kulturtidskrifter i enlighet med alliansbudgetens förslag ska skäras ner, är fara på färde att tidskrifter med små upplagor försvinner. Hur många människor som verkligen tar del av tidskrifterna syns inte i statistiken när vi läser dem på biblioteket.
Böcker har jag läst och lånat i hela mitt liv. Boklånandet har gått i vågor efter hur mycket tid jag har kunnat lägga på att läsa. Jag har köpt böcker också men bara en bråkdel av alla dem jag har läst.
Jag betraktar biblioteken som de mest demokratiska och jämställda mötesplatser vi har att samlas i för att ta del av information och kultur. Det finns något för alla åldrar, för olika språkgrupper, för människor med olika hög utbildning.
Året runt finns konst utställd i biblioteket. Konstrummet ligger intill receptionen och tack vare placeringen passerar många människor som inte skulle gå till ett galleri.
Lindesbergs kommun har folkbibliotek i Lindesberg, Fellingsbro, Frövi, Storå och Ramsberg. Dessutom finns bokbussen som åker runt efter en särskild turlista till skolor, förskolor och boende på landsbygden varje månad.
Från början var de svenska folkbibliotekens roll att hjälpa de lågutbildade och obemedlade att höja sin kunskaps- och bildningsnivå. Numera är de ett komplement till utbildning på alla stadier från förskola till universitet och högskolor.
Enligt lagen ska alla kommuner hålla sina innevånare med bibliotek. På det sättet har vi fått tillgång till boklig kultur från hela världen oavsett om vi bor i stora eller små kommuner. Det är en enorm förmån att ha en mötesplats med tidningar, litteratur, konst, digital information, film och ljudböcker. Snart är biblioteken dessutom den enda fristaden från det massiva kommersiella tryck vi utsätts för överallt där människor samlas.