BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det politiska spelet omsätter nyheter i blixthastighet och redan nu har väl de flesta av oss ganska grumliga minnen av Anna Kinberg Batras försök att närma sig Sverigedemokraterna utan att närma sig dem, och ännu fler har väl förträngt att de alls har sett Ebba Busch Thor tanttwerka i Så ska det låta.
Men om något alls stannar kvar av de olika utspelen från partikanslierna så kan det mycket väl bli Moderaternas beskrivning av Sverigedemokraterna: "Ett parti med auktoritära rötter". Den eufemismen är alldeles för eufemistisk för att inte locka till fortsatt användning.
Politiska spinndoktorer är högst medvetna om språkets laddning. När Moderaterna till slut valde att öppna för samarbete med ett parti med fascistiska rötter så var det förstås viktigt att inte använda ord som "samarbete" eller "fascistiska".
Istället för "samarbete" pratade man därför om "samtal", som konnoterar till fikarum med finska pinnar och påvärmt bryggkaffe och artigt ointresserade frågor om huruvida bilen går bra och ungarna växer. Det låter ju inte bara oskyldigt utan också direkt anständigt.
Och istället för "fascistiska" pratade man alltså om "auktoritära" rötter. Det är lätt att se framför sig hur partistrategerna hamnade där. Någon hittade väl en gammal sönderbläddrad synonymbok från Gösta Bohmans tid och slog upp "fascistisk". En av flera synonymer visade sig då vara "antidemokratisk", ett ord med otrevlig biton men som ändå innehöll ordledet "demokratisk".
Någon av de slöare strategerna ville säkert stanna redan där – det är ju bara att sluddra lite i början av ordet så är man hemma – men en extra ambitiös superstrateg bläddrade vidare till uppslagsordet "antidemokratisk". Och efter att ha valt bort "totalitär" och "reaktionär" så landade blicken på "auktoritär".
Så fick det då alltså bli. "Auktoritär" är något man kallar en gammal slöjdlärare från högstadieåren, en sträng och orättvis men i förlängningen ganska harmlös figur. Och även om det är negativt laddad så ligger adjektivet "auktoritär" ganska nära substantivet "auktoritet", som signalerar dugligt och handfast ledarskap. Och så länge man inte översätter det till tyska så är "ledare" ett ord med positiva vibbar.
Nästa gång något parti bestämmer sig för att sträcka ut en hand till det gamla koppel-och-fanborgpartiet så får man bläddra några gånger till i synonymordboken. Fortsätter man kedjan och slår upp även "auktoritär" så hittar man bland annat synonymen "myndig". Redan där har man tvättat bort de flesta unkna associationer. Och då har man ändå inte riktigt ändrat sanningen, bara flyttat lite på den.
Och är man en riktig Bror Duktig-strateg så jobbar man förstås övertid någon kväll och slår upp även "myndig". Och då hittar man många ord med tilltalande klang: "vuxen", "respektingivande", "kraftfull" och "imponerande". Vid det laget är man förstås hemma. Ett parti som bildades när rörelsen Bevara Sverige svenskt upplöstes och som genom åren sålt vit makt-musik och antisemitisk litteratur kan nu beskrivas som "ett parti med imponerande rötter". Och vem vill inte samtala med ett sådant?
Sverigedemokraterna är Sveriges tredje största parti. Får AKB:s strateger fortsätta härja är de snart det andra. Man kan ha vilka åsikter man vill om hur de bäst ska hanteras, men den som tror att ord och etiketter inte spelar någon roll bedrar sig.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.