Inte den glada, fria människan som njutningsfullt väljer bort kvävande tvåsamhet till förmån för total makt över det egna livet, utan den avvisade, bortstötta. Förvisso är det möjligt att vara avvisad och bortstött även som ena halvan av ett par. Att uppleva intensiv själslig ensamhet trots att man har vänner.
Men det är inte allt. Det som suger tag i mig är Lindroths resonemang om den fria viljan. Berättelsen om en modern människa är berättelsen om en som formar sitt liv. En som gör medvetna val beträffande sina mål, och sedan antingen lyckas eller misslyckas med att nå dessa mål.
Den vars önskningar inte slår in är således misslyckad. Den idén har till och med fortplantat sig till de dödliga sjukdomarnas värld, vilket man bland annat kan läsa om i Barbara Ehrenreichs gastkramande reportagebok ”Gilla läget: hur allt gick åt helvete med positivt tänkande”. Ehrenreich tar oss med in i den groteska värld där man kan vinna eller förlora ”kampen mot cancer”. Genom att tänka positivt ska man kunna ta död på sina egna cancerceller. Dör man har man varit för sur och pessimistisk.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det perspektivet tillför en ny dimension till vilket mänskligt liv som helst. Att vara sjuk, ensam eller bara olycklig i största allmänhet är en underprestation. ”Jag är i grunden en social person med ett stort behov av sällskap”, skriver Lindroth. ”Det är bara det att livet har pekat i en ensam riktning och det har pågått så länge att jag på gott och ont har växt ihop med tillståndet.” Livet har pekat! Livet valde. Inte den levande människan.
Försöker jag hävda att vi alla är hjälplösa offer för något slags diffust ”öde”? Inte alls. Det verkar inte heller Malin Lindroth mena. Den kvinna jag möter i texten är oerhört rolig, och tar spjärn mot sin ångest, svingar sig fram med hjälp av den, möter den utan rädsla, som en skrattande samuraj.
Hon skrev boken för att reclaima skamordet ”nucka”. Och hon håller inte med de bekanta som utgår från att hon känner sig ful och värdelös. Hon är bara ledsen för att hon har varit ensam så mycket, och fortfarande är ensam. Däri ligger det rebelliska: att helt enkelt vara besviken på vissa aspekter av livet, utan att för den skull hata att leva, eller hata sig själv. Utan att bestämma sig för att man är ett vandrande misslyckande.
En del är ensamma på grund av otur. Det är skrämmande. Men lika sant som att en del blir sjuka, infertila eller överfallna i en park på grund av otur. Vi styr inte över varje skeende i våra liv. Jag är ledsen för att jag inte är mer musikalisk, och för att jag är så dålig på att vinna människors respekt. Rolig tycker man att jag är. Och bra att ha. Men de människor som respekterar mig och känner genuin omsorg om mig kan jag räkna på ena handens fingrar.
Jag vet inte hur man blir någon som förtjänar omsorg och respekt. På snart 43 år har jag inte lyckats lära mig hur man gör. Det är väl sorgligt? Jag är också ledsen för att jag aldrig har varit ung. Först var jag barn. Sedan blev jag en oavlåtligt ansvarstagande, medelålders kvinna. Jag har aldrig varit en tonåring som hånglar med en annan tonåring. Jag har aldrig varit bekymmerslös. Ytterst få dagar i mitt liv har varit fria från ångest. Kan jag få deppa över det en stund innan jag börjar leta efter en inspirerande livscoach? Får man vara ledsen, inte desperat eller lösningsinriktad, utan bara ledsen, helt stilla, över hur vissa saker blev – åtminstone i en timme eller så?
Det är nog det jag är den korta tid det tar att läsa Malin Lindroths bok. Ledsen, men också glad, över att boken finns, över att hon stod ut med att skriva den, och därmed befriade och benämnde den rättmätiga, enkla besvikelsen. Vi behöver kanske sitta med den en stund innan vi åter reser oss och går.
För övrigt anser jag ... att ordet ”socialdemokrati” har fått en ny innebörd. I mina mörkaste stunder tycker jag att det betyder ”Ideologi som med lätthet kan anpassas till invandringsfientlig agenda”. Min största och omöjligaste dröm är att Socialdemokraterna ska återerövra sin ryggrad.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.